Sari la conținut
traditii-brasovene-postul-craciunului-ii

Continuăm seria articolelor dedicate Postului Crăciunului, prezentând în materialul următor câteva reţete cu mâncăruri de post, uşor de făcut şi la îndemâna oricui.
Acest post este uşor de ţinut şi pentru că sunt foarte multe zile în care este permisă „dezlegarea la peşte”.
Conform Calendarului Creştin Ortodox pe anul 2013, zilele din Postul Crăciunului cu dezlegare la peşte sunt: 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, 23, 24 şi 25 noiembrie, în această din urmă zi fiind sărbătoriţi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Sfântul Mare Mucenic Mercurie, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României; 1 decembrie, 3 decembrie – ziua Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani, 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae, 7 decembrie, 8 decembrie, 12 decembrie, cand este sarbatorit Sfântul Ierarh Spiridon, 14 si 15 decembrie.

Reţete cu peşte, pentru zilele în care este „dezlegare"

Saramură de peşte: 2 kg de peşte, o jumătate de pahar de ulei, 2 roşii, o legătură de verdeaţă, boia de ardei, sare, ardei iute după gust. Peştele se curăţă, se spală, se scurge apoi uns bine cu ulei pe ambele părţi, se frige pe un gratar încins, până se pătrunde în interior. Saramura se pregăteşte cu apă caldă, ulei, boia, şi ardei iute tăiat mărunt; se lasă să fiarbă şi se adaugă peşte fript, continuând fierberea încă cinci minute. La sfârşit de adaugă verdeaţa tăiată mărunt. Saramura de peşte se serveşte la masa de prânz, după preferinţă, cu mujdei, dar neapărat cu mămăligă aburindă alături. (reţetă culeasă de la Eugenia Funciu, Crihalma).
Plăchie de crap: 1 kg de crap, 1 kg de ceapă, o căpăţână de usturoi, un pahar jumătate de ulei, patru linguri de bulion, un pahar de vin roşu, cimbru, sare, piper, foi de dafin, oţet. Crapul se curăţă, se spală, se taie în felii care se prăjesc în jumătate din cantitatea de ulei încins. Se scoate peştele şi în uleiul rămas se căleşte ceapă tăiată fideluţă, după care se adaugă usturoiul tocat fin. Se stinge cu bulionul îndoit cu vin, se pun piperul, sarea, foile de dafin, cimbrul şi oţetul. Se toarnă sosul peste peşte, se adaugă feliile de roşii şi se dă la cuptor până când roşiile devin moi. La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Se serveşte la masa de prânz sau de seară. (reţetă culeasă de la Eugenia Funciu, Crihalma).

Reţete de post

Găluşti (Sarmale cu orez): o varză acră, patru linguri de ulei, o ceaşcă mare cu orez, trei cepe, o linguriţă de boia dulce, sare, piper, mărar şi pătrunjel. Varza se desface în foi, se curăţă de cotoare, se aleg frunzele de umplut iar restul se taie fideluţă. Foile se desărează înainte, în mai multe ape reci. Ceapa tăiată mărunt se căleşte în ulei, iar când începe să se îngălbenească se adaugă orezul ales şi spălat, iar după ce s-a înfierbântat se stinge cu apă clocotită. Se adaugă sare, piper, boia, verdeaţă, se acoperă cu un capac şi se înăbuşă până scade apa. Cu acest orez se fac sarmale ceva mai mari, cu grija de a nu strânge varza prea tare, pentru ca orezul să aibe loc îndeajuns să fiarbă bine. Pe fundul unei oale, se pune, o lingură de ulei, se întinde un strat de varză tăiată. Se aşează sarmalele, deasupra se pune un alt strat de varză tăiată. Peste sarmale se toarnă apă rece şi se fierb la foc mic. Se servesc la masa de prânz, alături de mămăligă caldă, putând fi servite şi la mese rituale (pomeni sau parastase pregătite în perioadele de post). (reţetă culeasă de la Victoria Costea, Comăna de Jos).

Comentarii

Ultimă oră