Sari la conținut
traditii-brasovene-retete-sasesti

Gâscă umplută, reţetă de Crăciun
250g făină de grâu, 2 linguriţe drojdie, 1 vârf de cuţit zahăr, 150g smântână, 1 ou, o ceapa, 2 linguri verdeaţă, sare, piper.

Pregătire
Din făina, drojdie, zahăr, sare, smântâna (încalzită) şi ou, pregătiţi un aluat şi lăsaţi să dospească la loc cald. Tăiaţi ceapa mărunt şi amestecaţi cu verdeaţa şi apoi cu aluatul. Spălaţi gâsca şi uscaţi prin tamponare cu un servet. Frecaţi bine pe dinăuntru şi pe dinafară cu sare şi piper, apoi introduceţi aluatul în gâscă. Aşezaţi gâsca pe spate pe un grătar în tava pentru scurgerea grăsimii în cuptor. Lăsăţi 2,5 - 3 ore la 200-220 grade.
În timpul gătirii înţepaţi din când în când sub pulpe şi sub aripi pentru a lăsa grăsimea să iasă. Turnaţi de câteva ori apa fierbinte peste gâscă.
Când e gata tranşaţi şi serviţi  bucăţi de gâscă cu felii din umplutură.


Christstollen nemţeşti
1 kg făină, 250 ml lapte, 70 g drojdie (un cub şi jumătate), 150 g zahăr, 150 g coajă de lămâie, 500 g stafide, 70 ml, rom, 600 g unt, 125 g margarină, 1 lămâie, 1 linguriţa sare, 250 g migdale sau nuci tocate, 250 g curmale fără sâmburi - tocate, 2 ouă, 1 linguriţa praf de scorţişoară, 1 vârf de linguriţă nucşoară, 200 g zahăr pudră

Preparare
1. Stafidele, migdalele, curmalele şi coaja de lămâie se pun la înmuiat, în rom. Se încălzeşte laptele. Făina se pune pe blatul de lucru sau într-un bol şi se face o gropiţă în mijloc. Se fărâmiţează drojdia în groapă, se presară cu 2 linguriţe de zahăr şi se adaugă cam un sfert din lapte, pentru a forma maiaua. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit o jumătate de oră, la cald.
2. Se încălzesc 400 g unt şi margarina, apoi se lasă să se răcorească. Când untul s-a răcit, dar e încă lichid, se începe frământarea. Se scurg de zeamă fructele din rom, se tăvălesc prin făină, apoi se adaugă în aluat, împre­ună cu scorţişoara, nucşoara, sarea, restul de zahăr şi de lapte. Se frământă cu forţă, până când aluatul se desprinde de pe marginile bolului. Se acoperă şi se mai lasă 30 de minute la crescut, la cald.
3. Se aşază coca pe blatul de lucru presărat cu făină. Se frământă din nou, până capătă o structură omogenă şi apar în compoziţie pori mici. Se împarte în două părţi egale. Fiecare dintre cele două părţi se împarte în 3. Se răsucesc rulouri de lungimea tăvii de cozonac.
4. Forma de copt se tapetează cu hârtie. Se aşază în tavă, câte două rulouri, lipite unul de celălalt, iar deasupra lor, pe mijloc, pe linia care le uneşte, se aşază al treilea rulou. Se unge fiecare cozonac cu ou bătut, se acoperă şi se lasă încă 15-20 de minute.
5. Se bagă cozonacii în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, timp de 60 de minute. Înainte de a-i scoate din cuptor, se topeşte restul de unt. Cât sunt încă fierbinţi, imediat ce se scot din cuptor, cozonacii se ung din belşug cu unt topit şi se tăvălesc prin zahăr pudră. După ce s-au răcit, se presară din nou zahăr pudră şi se învelesc bine în folie alimentară, apoi în folie de aluminiu.
6. Reţeta se poate face şi cu umplutură din miez de nucă sau cu rahat.

Comentarii

Ultimă oră