Sari la conținut

Tradiţii braşovene:Tradiţii şi obiceiuri de iarnă la comunităţile maghiare şi ceangăieşti din judeţul Braşov

traditii-brasovenetraditii-si-obiceiuri-de-iarna-la-comunitatile-maghiare-si-ceangaiesti-din-judetul-brasov

Şezători, cete de feciori şi colinde. Decembrie, ultima lună a anului, era perioada când muncile agricole se încheiaseră, viaţa economică a satului era mai puţin intensă, iar manifestările spirituale se amplificau, purtându-i pe toţi cei ai satului într-un timp al sărbătorii.
Iarna, era perioada şezătorilor. Şezătorile erau specifice atât familiilor sărace, cât şi familiilor bogate. La început, era un obicei care antrena doar partea feminină, însă pe parcurs şi-au făcut apariţia şi bărbaţii, şezătorile devenind un prilej de întâlnire între fete şi băieţi, întâlniri care adesea se terminau cu căsătorii.
În Apaţa, fiecare fată aducea câte două, trei lemne pentru a încălzi casa gazdei; fetele adunau bani pentru a cumpăra petrol pentru lămpi sau o căruţă de lemne pentru stăpânul casei. În Satu Nou, exista obiceiul ca fiecare participant la şezătoare să meargă o zi la munca câmpului. Tot aici, se organizau mai multe şezători în funcţie de categoria de vârstă a fetelor sau în funcţie de zona locuită. Munca pentru o seară era cuantificată într-un fus de fire toarse. Pentru a fi incluşi în rândul feciorilor, băieţii erau supuşi unor teste de iniţiere; în Crizbav, ei trebuiau să bea o anumită cantitate de apă, în timp ce în Ormeniş era supuşi testului „caprei” – banca pe care se spălau rufele. Dacă nu treceau testul, erau supuşi batjocorii, în special de către cei care terminaseră armata. Pe 24 decembrie, exista obiceiul ca fetele să trimită feciorilor, prin intermediul unei femei mai în vârstă, bucheţele de flori, care urmau a fi folosite la împodobirea căciulilor. Rolurile în ceata băieţilor erau bine definite; astfel, exista un legénybirót (un vătaf mare), albirót (un vătaf mic), kulcsárt (un responsabil cu darurile primite), botost (responsabilul cu bâta) şi szürvonót (cel care „biciuia” fetele).
Colindatul începea din seara zilei de 25 decembrie şi ţinea până noaptea târziu; darurile oferite colindătorilor constau de obicei, într-un cozonac împletit şi un litru de pălincă. La Teliu, a doua zi, exista obiceiul să se organizeze dansul în aer liber, undeva la marginea satului. Băieţii erau obligaţi să danseze cu fetele de la care primeau bucheţele.
Boriţa (Borica). Dans al băieţilor, se joacă în noaptea de Crăciun în toate casele din sat, iar a doua zi de Crăciun se juca în mijlocul satului, în faţa mulţimii adunate. Pregătirea ceremonialului se face dinainte de Crăciun, când se alege conducătorul, „vătaful”, cei doi dansatori principali numiţi „rudas”, casierul şi personajul mascat numit „kuka”. Apoi se întocmesc muzicanţii şi se alege locul repetiţiei. Dansul în cerc semnifica ciclicitatea anotimpurilor şi a vieţii.
Boriţa este un joc lung şi spectaculos, care foloseşte spaţiul liber pentru a se flutura larg toate basmalele, pentru a suna din toţi clopoţeii şi pentru a continua jocul într-o parte a cercului viu format din spectatori. Jocul Boriţa îndeplineşte o funcţie augurală, reprezintă un rit de fertilitate adresat familiei, gospodăriei, pământului, animalelor şi, totodată, un obicei de iniţiere a flăcăilor, de trecere de la o categorie a vârstei la alta. Dans tradiţional al comunităţii ceangăilor, Boriţa datează de pe vremea împăratului Jozef. Boriţa reprezintă masca zoomorfă care însoţeşte cetele de colindători în Ajunul Crăciunului, ea fiind totodată o mască ritualică omoloagă Turcii.
Ziua „Sfinţilor mărunţi”. Pe data de 28 decembrie, comunităţile maghiare sărbătoresc Ziua „Sfinţilor mărunţi” (în maghiară, Aprószentek). Băieţii şi bărbaţii pornesc încă din zori colindatul din casă în casă, cu câte o creangă împodobită cu panglici colorate şi „biciuiesc” copiii, dar şi adulţii, în amintirea pruncilor ucişi de către soldaţii lui Irod. În timpul ritualului, se rostesc urări în versuri: „Sfinţi mărunţi,/Sfinte David,/Să aveţi o viaţă lungă,/Iar banii să vă ajungă/Până la gleznă”.

Comentarii

Ultimă oră