Sari la conținut
transhumanta-pe-discovery

Traseul istoric al transhumanţei ciobanilor transilvăneni va fi refăcut de doi români, doi polonezi şi doi ucraineni. Cei şase ciobani vor porni la drum cu 300 de oi, doi măgari şi şase câini ciobăneşti. Traseul va avea 1.400 de kilometri.  Proiectul ambiţios româno-polonez este pus la punct de Fundaţia „Transhumanţa Pastorală“ din Polonia şi Fundaţia „Transhumanţa“ din România. Plecarea este stabilită pentru data de 11 mai 2013, din Rotbav. În România, turma va trece prin judeţele Braşov, Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Maramureş, până la graniţa de la Sighetul Marmaţiei, unde se va trece în Ucraina. La 50 de kilometri de graniţa cu România, cele 300 de oi vor fi donate păstorilor ucraineni. Turma va fi înlocuită cu alte 300 de oi care vor fi aduse din ţară, după care îşi va continua drumul spre Slovacia, unde va ajunge la începutul lunii august.
„Consilierul Prinţului Charles pentru România şi-a arătat interesul pentru proiectul nostru Transhumanţa 2013, iar partenerii noştri din Polonia au reuşit să contacteze şi echipa Discovery Channel, care şi-a manifestat interesul pentru a filma întreaga transhumanţă”, a declarat în emisiunea MIX Actual de la MIX TV  George Căţean, unul dintre iniţiatorii proiectului. „Transhumanţa 2013“. (vezi aici mai multe detalii din emisiune)
Mai mult, şi un post de televiziune din Austria şi-a manifestat interesul să promoveze evenimentul.
Transmisie pe internet.  Călătoria celor şase păstori va putea fi urmărită pe Internet de către toţi cei interesaţi. Deja a fost lansat portalul www.transhumance.pl, unde, în limbile poloneză, română, ucraineană, slovacă, cehă şi engleză pot fi citite primele informaţii despre proiect şi unde se pot face şi donaţii pentru susţinerea acestuia. Lucrurile au început deja să se mişte în privinţa promovării, de exemplu, pagina de facebook a evenimentului a adunat deja 4.000 de LIKE-uri, iar pagina oficială de net a avut în ultimele două luni peste 500 de mii de accesări.

Comentarii

Ultimă oră