Sari la conținut

Transportatorii prevestesc colapsul pieţei asigurărilor

transportatorii-prevestesc-colapsul-pietei-asigurarilor

Potrivit unui comunicat de presă al transportatorilor rutieri, Uniuna Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat președintele României, Guvernul României, Ministerul Finanțelor Publice, ASF, Consiliul Concurenței și a informat Ministerul Transporturilor cu privire la colapsul iminent al pieței asigurărilor RCA, solicitând, totodată, instituirea controlului prețurilor.

„În ultimul an, primele RCA au crescut cu peste 300% în industria transporturilor rutiere. Această creștere și perspectiva de continuare a creșterii în același ritm nu este justificată de nivelul de daunalitate RCA, de 27% peste primele încasate. Dacă în anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA era pentru un autovehicul de transport mărfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internaționale, de 1.200 lei, în 2014 a ajuns la 4.000 de lei, în 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne așteptăm să atingă nivelul minim de 60.000 de lei, iar în maximum 5 ani să depășească valoarea celor mai scumpe autovehicule noi — peste 96.000 euro”, notează reprezentanții UNTRR.

Potrivit Legii Concurenței nr. 21/1996, republicată, prețurile produselor și tarifele serviciilor și lucrărilor se determină în mod liber prin concurență, pe baza cererii și ofertei. Totodată, sunt interzise orice înțelegeri exprese sau tacite între agenții economici, ori asociațiile de agenți economici care au ca obiect sau au ca efect restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia. Asigurarea RCA - carte verde - este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă țară semnatară a Sistemului Carte Verde.

Comentarii

Ultimă oră