Sari la conținut

Tratatul fiscal cu UE blochează construcția autostrăzilor

Regulile stricte ale UE privitoare la deficitul bugetar îngreunează dorinţa Guvernului de a construi în sistem de concesiune câteva autostrăzi.
Proiecte precum realizarea unor autostrăzi în concesiune în România, printre care cele între Comarnic, Braşov şi Făgăraş, Piteşti şi Sibiu sau chiar Iaşi-Tg. Mureş, sunt îngreunate de prevederile Uniunii Europene referitoare la deficitul bugetar, precum şi de obligaţiile asumate de România în privinţa nivelul acestuia.
La începutul acestei luni, România a semnat la Bruxelles Tratatul Fiscal al UE, care prevede un deficit bugetar structural pentru ţările semnatare de cel mult 1,5% din PIB.
Regulile privitoare la deficit obligă la o abordare atentă a proiectelor de concesiune de autostrăzi, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare. Ideea a fost exprimată cu o zi înaintea sa şi de ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi.
Problema stă astfel: în cazul unui proiect de concesiune, statul se obligă să acorde concesionarului ceea ce se numeşte plăţi de disponibilitate. Acestea sunt suportate de la buget şi sunt egale cu diferenţa dintre costurile concesionarului cu realizarea şi exploatarea autostrăzii (fiind inclusă şi marja de profit a acestuia) şi veniturile sale reprezentate de taxele de autostradă colectate de el. Spre exemplu, în cazul fostei concesiuni Comarnic-Braşov semnată cu firma franceză Vinci, însă reziliată în ianuarie 2010, statul se obliga să acorde concesionarului plăţi anuale de disponibilitate de până la 180 de milioane de euro. Suma ar reprezenta 0,15% din PIB, deci a zecea parte din deficitul bugetar angajat de România, de 1,5% din PIB.
„Studiile de fezabilitate pe care le realizăm trebuie să arate exact posibilitatea concesiunii, fără a afecta deficitul. Sunt mai multe cerinţe pentru aceasta”, spune ministrul Transporturilor. In ultimii ani, Eurostat, oficiul european de statistică, a devenit foarte atent la raportările privitoare la deficitul bugetar şi însăşi raportările României au dat naştere anul trecut unei dispute, în cadrul căreia Eurostat s-a declarat neconvins că deficitul României este pe cât pretind oficialii noştri că ar fi.

Comentarii

Ultimă oră