Sari la conținut

„Trick or Treat?” Urmeză noaptea de Halloween!

trick-or-treat-urmeza-noaptea-de-halloween-

O nouă sărbătoare împrumutată i-a cucerit şi pe români. Cu mic, cu mare ştim acum că pe final de octombrie săbătorim Halloween-ul!


  În ultimii ani, sărbătoarea de Halloween a luat amploare şi pe meleaguri mioritice!


  Una dintre cele mai iubite şi mai nostime sărbători ale americanilor, Halloween-ul, este celebrat an de an pe 31 octombrie.


   Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se iniţial în secolul al 19-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.


   Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie! Deși în unele țări, mai ales de când această sărbătoare are tentă comercială, data variază, fiind celebrată de obicei în cel mai apropiat week-end, ca să se poată organiza multe petreceri tematice!


 Numele provine din limba engleză, „All Hallows' Even”, reprezentând numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților!


 Oricum, în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack.

Cu ocazia acestei sărbători, la americani, copiii se maschează haios, în vrăjitori, mumii sau alte personaje, unele înspăimântătoare, altele nu și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.

La americani încă predomină această latură inocentă şi haioasă pentru copii, care chiar primesc dulciuri colindând toată seara. Casele, fără excepţii, sunt decorate cu bostani şi simboluri de Halloween, iar părinţii îşi fac provizii serioase de acadele şi bomboane ca să aibă cu ce să-i întâmpine pe cei mici.


  În alte țări, unde sărbătoarea a fost împrumutată, Halloween-ul este serbat prin parade, carnavaluri sau pur şi simplu petreceri pentru cei mari, unde adulţii se pot costuma nestingheriţi şi îşi pot da frâu liber imaginaţiei, pentru distracţie la cote maxime! În ultima vreme însă grădinţele şi şcolile au întors un pic sărbătoarea şi pe la noi spre copii, pentru că se organizează serbări în care cei mici se costumează şi oferă spectacole simpatice.


  Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930 când obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo. Acum costumele de Halloween au creat o adevarată industrie. Prin ţările unde se sărbătoreşte Haloween, găseşti tot felul de modele, tradiționale, sau moderne. Găseşti costumaţii modelate după figuri supranaturale, monștrii, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli, dar şi costume pentru inocente prinţese. De-a lungul timpului, printre costumele folosite au apărut şi cele actuale, în ton cu personaje la modă, celebrități, actori, personaje din desene animate la ordinea zilei.


   Un simbol al sărbătorii de Halloween este bostanul (dovleacul) lui Jack, sculptat şi cu o lumină înăuntru.


    Dar de unde provine acest obicei?


   Tradiţia dovleacului de Halloween provine dintr-un mit irlandez. Se spune că un om numit Jack, l-a păcălit în repetate rânduri pe Diavol şi acesta s-a supărat în aşa hal pe el încât i-a promis că atunci când va muri n-o să-l lase nici măcar în Iad. Când a plecat dintre cei vii , Jack a murit, exact de Halloween. Dar nici Dumnezeu nu a dorit să-i dea voie în Rai. În acelaşi timp, diavolul a zis că se ţine de promisiune nelăsându-l în Iad. Însă înainte de a pleca de la porţile Iadului, Jack i-a spus diavolului că nu are nicio lumină şi nu vede drumul, iar stăpânul infernului i-a dat un tăciune aprins în focurile Iadului, pe care Jack l-a pus într-un bostan crestat pe care îl purta întotdeauna cu el. Sufletul lui Jack a început să rătăcească de atunci pe Pamânt, în căutarea unui loc de odihnă. De la această legendă s-a păstrat tradiţia până în zilele noastre cu sculptatul dovleacului de Halloween.


   HALLOWEEN, este una dintre cele mai vechi sărbători din lume. Este celebrat cu fast mai ales în State, în Irlanda, Canada, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă. În SUA, 65% dintre americani îşi decorează casele şi birourile de HALLOWEEN, procentul celor care intră în joc, fiind depăşit doar de Crăciun. De asemenea, de HALLOWEEN sunt vândute cele mai multe dulciuri, iar vânzările totale sunt depăşite doar de cele prilejuite de Crăciun.


  Printre mâncărurile tradiţionale de HALLOWEEN se numără plăcinta de dovleac, merele glazurate sau caramelizate, porumbul caramelizat, seminţele de dovleac prăjite, bomboanele în formă de cranii, lilieci sau viermi sau prăjiturile în care sunt ascunse inele ori alte simboluri, care vor aduce noroc găsitorilor.


  Bisericile au poziţii diferite faţă de HALLOWEEN: unele tolerează sărbătoarea , altele consideră că HALLOWEEN este o sărbătoare păgână, ocultă sau chiar satanică.


   Şi totuşi Haloween-ul continuă să cucerească ţară după ţară. Încet-încet cuprinde Europa...Se adaptează şi crează mode....specifice!

În ultimii ani, Halloween-ul a luat amploare şi la noi, pe meleaguri mioritice! Cu mic, cu mare, mai convinşi, mai nu prea, astăzi ne gândim la Haloween, sărbatoarea tuturor spiritelor care bântuie pe pamânt! Să nu uitaţi să vă ciopliţi un bostan, ca să vă ocrotească!

În rest, Happy Halloween!

Comentarii

Ultimă oră