Sari la conținut

Trolling-ul – intimidare și hărțuire în mediul online

trollingul-intimidare-si-hartuire-in-mediul-online

Trollingul este un comportament ce presupune disimularea în mediile sociale virtuale, bazată pe o comunicare ce are consecințe distructive în mediul online.Cu alte cuvinte, trolul este un personaj întâlnit în mediul online care întreține discuții denigratoare, frustrante. Trollingul este deseori asociat cu cyberbulling-ul, cu diferența că trolul este un personaj care își provoacă victimele, încercând să obțină de la acestea răspunsuri emoționale, creând panică și discordie.


Cel mai adesea, acest tip de comportament se întâlnește în rândul adolescenților, motivele din spatele acestui tip de activitate fiind: amuzamentul, plictiseala sau dorința de răzbunare. Actele lor merg de la sexism, rasism, griefing (intimidarea, injuriile în mediul online) până la instigare la violență.

Poliția Brașov oferă câteva sfaturi utile pentru a evita să deveniți victime ale acestui tip de comportament în mediul virtual:


 Nu oferiți necunoscuților de pe internet informații cu caracter personal despre dvs sau familia dvs (nume, vârstă, număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, numele școlii, locul de muncă etc).
 Nu răspundeți agresiunilor din mediul online, întreucât trolul se bazează tocmai pe o astfel de reacție ”în lanț” pentru a șicana.
 Rețineți că nu tot ceea ce citții sau vedeți pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi trucate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, căutați din mai multe surse de informare.
 Puteți oricând să vă opriți din navigarea pe internet sau să refuzați să continuați discuțiile în mediul online (pe chat, în cadrul jocurilor online, pe messenger,Facebook, etc) care capătă caracter ofensator.
 Dați dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoașteți pe cei cu care comunicați. Nu trimiteți imagini sau mesaje jignitoare, agresive, obscene niciunei persoane, indiferent de situația de conflict/provocare în care vă găsiți. În cazul în care ați devenit victima unui astfel de comportament:

 Faceți capturi de ecran (printscreen-uri) pentru a le putea folosi drept dovadă, evitați să dați curs provocărilor de orice fel.
 Blocați persoanele cu limbaj licențios, abuziv.

 Raportați cazurile către Poliție, la secția de domiciliu.

Comentarii

Ultimă oră