Sari la conținut

Trotinetele electrice revin în atenția polițiștilor!

Trotineta electrică ar purtea fi soluția rapidă de decongestionare a traficului, atunci când condițiile meteo permit!

Însă zilnic, din cauza necunoașterii și îndeosebi a nerespectării regulilor de circulație, conducătorii de trotinete electrice sunt accidentați pe arterele rutiere.


Conform O.U.G. nr. 195/2002, cu modificările și completările ulterioare, trotineta electrică reprezintă vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, ..., a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.


Conducătorilor de trotinete le este permisă rularea pe drumurile publice doar de la vârsta de 14 ani. Dacă un drum este prevăzut cu pista pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. In lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este pemisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.


La schimbarea direcției de mers conducătorul de trotinetă trebuie să se asigure temeinic și să semnalizeze din timp intenția de a vira.


În circulația pe drumurile publice trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.


Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani atunci când se deplasează pe partea carosabilă.


Pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, aceștia trebuie fie vizibili, purtând echipament flueorescent în special de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.


Lampa de spate a trotinetei electrice este mică și greu vizibilă în anumite condiții. Astfel, este indicat să fie folosit un accesoriu cu lumină roșie intermitentă pentru a putea fi mai ușor de observat în trafic. Suplimentar, pot fi folosite alte accesorii luminoase/reflectorizante care se pot prinde de haină/rucsac, pentru o vizibilitate mai bună.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe trotineta este interzisă!

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580-725 lei).


Nerespectarea normelor privind dotarea trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevazută în clasa a III de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870-1160 lei).

Comentarii

Ultimă oră