Sari la conținut

Turneul Internaţional Stradivarius „Balada, un secol de muzică“ ajunge la Brașov

turneul-international-stradivarius-balada-un-secol-de-muzica-ajunge-la-brasov

Turneul Internaţional Stradivarius „Balada, un secol de muzică”, organizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri, ajunge vineri, 11 mai 2018, la Brașov, pe scena Filarmonicii Brașov.

Concertul va fi susţinut de violonistul Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu (obiect de Patrimoniu Naţional, Categoria Tezaur) şi pianista de origine română stabilită în SUA, Angela Drăghicescu.

Acestora li se alătură Corul de Copii din Programul Cantus Mund – iniţiat de Corul Madrigal şi Corul de Copii Radio, abordând un repertoriu de muzică românească a compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Tiberiu Olah etc, în scopul promovării identităţii naţionale.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă. El are șansa de a cânta pe „Vioara Stradivarius Elder-Voicu”.

În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac.

Spectacolul muzical al Turneului Internațional Stradivarius 2018, aduce în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al „Baladei” lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și Corului de Copii Radio, aranjament realizat de Maestrul Grigore Cudalbu.

În seria concertelor, Turneul va ajunge la Filarmonica Brașov în data 11 mai 2018 și va începe de la ora 19.00.

Turneul Internaţional Stradivarius este organizat printr-un parteneriat între filarmonici, teatre, spaţii culturale inovative, AGERPRES, TVR, SRR şi parteneri comerciali.


    Cea de-a XI-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius „Balada, un secol de muzică”, reunește cele mai inspirate creații ale muzicii clasice românești. De la debutul mainifestării, din 9 mai și până pe 11 iunie 2018, sunt programate 17 concerte în România și o serie de concerte în străinătate, un adevărat regal muzical care face din turneul Stradivarius unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.

Programul turneului în România este următorul: 10 mai – Teatrul „Maria Filloti” Brăila, 11 mai – Filarmonica de Stat Braşov, 15 mai – Filarmonica Oradea, 17 mai – Sala Mare de festivităţi a Municipiului Sighişoara, 18 mai – Sinagoga/Bistriţa, 20 mai – Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, 21 mai – Palatul Culturii Iaşi, 22 mai – Teatrul Gheorghe Pastia-Focşani, 29 mai – Parcul Coloana fără Sfârşit Brâncuşi,Târgu-Jiu, 2 iunie – Filarmonica „Banatul” Timişoara, 3 iunie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, 5 iunie – Sala Radio Bucureşti, 6 iunie – Filarmonica de Stat Ploieşti, 7 iunie – Centrul Cultural Arcuş, Sfântul Gheorghe şi se va încheia în 11 iunie la Teatrul „George Ciprian” Buzău.

Turneul va continua în străinătate, respectiv în Belgia, Franţa, Italia, Spania, Suedia, USA. Totodată, pe 20 mai 2018 va avea loc şi un concert la casa lui George Enescu, din Mihăileni, Botoşani, „un proiect social şi educaţional în care violonistul este implicat din 2015“.


    Proiectul este dedicat Centenarului Marii Uniri şi este o oportunitate de a ne aminti şi celebra cele mai importante şi unice momente ale naţiunii noastre. Turneul Internaţional Stradivarius 2018, ca brand cultural naţional, „îşi doreşte să prezinte cele mai valoroase şi inspirate creaţii ale muzicii clasice româneşti, creaţii care trăiesc peste timp şi inspiră generaţii de muzicieni la nivel mondial“.


    Repertoriul propus publicului în acest an este un regal muzical, de 70minute, care cuprinde piese unice și valoroase din creațiile lui Mihail Jora – Mica suita, Dinu Lipatti – Tema cu variațiuni din Sonatina op.1, George Enescu –Legenda, George Enescu –Aubade, George Enescu – Hora Unirii, Nottara –Siciliana, Mircea Chiriac –Serenada, Dumitru Capoianu –Habanera, Tiberiu Olah –Sonatina, Ciprian Porumbescu – Balada cu cor, aranjament Maestrul Grigore Cudalbu.

Turneul Stradivarius 2018 susține și o cauză socială și de interes public – „Sunet pentru sănătatea copiilor”, derulată de ONG-ul Life Educational for All, care se preocupă de dotarea cu audioteci a saloanelor pentru copii din spitalele din ţară, dar și cu aparatură electronică tv, dvd player, audioplayer, căști, dvd, cd-uri, cu jocuri, instrumente muzicale pentru copii, cărți de desenat și de citit și diverse consumabile (carton colorat, hârtie creponată, plastilină etc).

Comentarii

Ultimă oră