Sari la conținut

Un nou proiect de lege, iniţiat de senatorul braşovean Florin Staicu, care prevede modificarea unor prevederi din Codul Rutier, printre care se numără şi transformarea punctelor de amendă în avertismente, a fost adoptat de Senat. Decizia finală va fi luată de plenul Camerei Deputaţilor.
Doar avertismente. Codul Rutier în vigoare sancţionează depăşirea vitezei cu maximum 20 de kilometri la oră cu puncte de amendă. În cazul în care propunerea legislativă va fi admisă, şoferii nu vor mai fi amendaţi la prima abatere de acest gen, ci vor primi un avertisment scris. Proiectul senatorului pedelist stabileşte şi că folosirea telefoanelor fără dispozitiv „mâini libere”, nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepurtarea centurii de siguranţă, nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru conducătorii începători vor fi sancţionate cu avertisment scris. Şoferii vor fi sancţionaţi cu 2-3 puncte de amendă numai după ce anterior au fost avertizaţi în scris de poliţişti. Avertismentele vor fi anulate după şase luni.
Ce susţine pedelistul. „În prezent, în realitate, avertismentul nu se aplică decât domnişoarelor şi nu este perceput ca o sancţiune, ci mai degrabă ca o modalitate prin care politiştii rutieri îşi manifestă simpatia faţă de anumite persoane, iar acest lucru nu este normal”, susţine pedelistul braşovean. Proiectul a stârnit o mulţime de controverse şi, se pare, nu este nici pe placul conducerii Poliţiei Rutiere. „Dacă societatea românească asta doreşte, poliţia rutieră se va conforma”, a declarat Şeful Poliţiei Rutiere Române, Lucian Diniţă.
Vor fi mai multe decese din accidente. Lucian Diniţă consideră, însă, că nepurtarea centurii de siguranţă reprezintă un pericol real la adresa pasagerilor, iar în toate accidentele unde s-au constat decese, principala cauză a reprezentat-o nepurtarea centurii de siguranţă. „România oricum nu este în ton cu Europa când vine vorba de sancţiuni. Şoferii români care vor circula în afara graniţelor, obişnuiţi să primească doar avertisment, se vor trezi cu amenzi cuprinse între 200 şi 400 de euro”, a mai explicat şeful Poliţiei Rutiere Române.

Comentarii

Ultimă oră