Sari la conținut

Un nou documentar MIX TV: Istoria autocamionului braşovean

Romloc, Astra, Steagul Roşu, Roman  sunt denumirile fabricii braşovene de autocamioane care are o istorie de 9 decenii. Povestea uzinei care avea să devină o emblemă a industriei româneşti începe  în anul 1921. Atunci a luat fiinţă societatea Romloc, ce se ocupa cu repararea de locomotive şi vagoane  În 1935, societatea  Astra Vagoane Arad îşi extinde activitatea la Braşov, pe terenul Romloc. Întrucât se anunţa o afacere mai bănoasă, în 1938, deţinătorii societăţii îi dau o nouă destinaţie- fabricarea de armament.
După naţionalizare, comuniştii botează întreprinderea  Steagul Roşu, iar  în  1953, guvernul a dispus realizarea în serie  a primelor autocamioane româneşti. Primul model - Steagul Roşu, SR 101, ieşea pe poartă un an mai târziu. Planurile drastice ale regimurilor totalitare  cereau  o producţie tot mai  mare- ţara trebuia mecanizată cu orice preţ. Astfel, de  la 700 de maşini în primul an, s-a ajuns ca în 1977 să se producă aproape 30.000  de camioane, cea mai mare producţie din istoria fabricii.  Dacă în 1954 erau aproximativ 4400 de salariaţi, în 1978 numărul acestora ajunsese la 26.000. Exportul era foarte mare, nu doar ţări socialiste cumpărau camionul braşovean, dar şi ţări care aveau tradiţie în domeniu. Celebrele modele Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC pot fi admirate şi acum  pe platforma expoziţională a uzinei. După 1989, fabrica  a intrat pe o linie descendentă, şi după câteva tentative de privatizate eşuate, a ajuns la o producţie de doar câteva sute de maşini pe an. Un colac de salvare l-a reprezentat  guvernul SUA care a cumpărat de la Braşov autocamioane militare pentru teatrele de război unde luptau soldaţii americani. Acum, uzina produce camioane pentru Iran şi pentru platformele petroliere din ţară.
Un amplu documentar realizat de MIXTV despre ceea ce a însemnat autocamionul braşovean va fi lansat joi, de la ora 16, la Muzeul civilizaţiei urbane, din Piaţa Sfatului. La începutul lunii ianuarie a fost lansat documentarul "Uzina Tractorul - trecut şi  prezent" .   Evenimentele fac parte din expoziţia "Miracolul tehnicii" care conţine colecţia particulară de aparatură audio-vizuală a preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu. Vezi aici detalii. E.C.

Comentarii

Ultimă oră