Sari la conținut

Un preot din Brașov și unul din Leipzig, primul cuplu de homosexuali cu parohie

un-preot-din-brasov-si-unul-din-leipzig-primul-cuplu-de-homosexuali-cu-parohie

Doi preoți homosexuali, dintre care unul e român, au primit dreptul de a oficia slujbe într-o parohie! Este vorba de Ciprian Matefy (33) și Stephan Rost (38), care până acum au oficiat slujbe în Saxonia. Cei doi au fost prezentaţi consiliului bisericii din Sandesneben, care a dat aprobarea. Cei doi vor ţine serviciul religios începând de la 1 aprilie, la Sandesneben, în landul Schleswig-Holstein.

Rost și Matefy s-au căsătorit în 2014. Erau preoţi în Saxonia, dar Biserica protestantă de acolo permite convieţuirea cuplurilor gay în casa parohială numai în anumite condiții. În Biserica de Nord, mai liberală din acest punct de vedere, aceasta nu este o problemă. Biserica de Nord a adoptat în 2014 un regulament care aplică aceleaşi reguli pentru parteneriatele civile şi cuplurile căsătorite, scrie stiripesurse.ro.

Stephan Rost a crescut în Leipzig și a studiat teologia la Leipzig, Heidelberg și România. El este acum pastor în Dahlen, la est de Leipzig.

Matefy este născut în Braşov și a studiat teologia în România și Leipzig. El este în prezent pastor al Bisericii Trinitatis din Dresda. Cei doi s-au cunoscut la universitate și au locuit împreună timp de opt ani.

Site-ul de ştiri Mopo24 din Saxonia scrie că cei doi au fost nevoiţi să plece, pentru că nu au primit aprobarea să locuiască împreună în casa parohială de la biserica din Dresda unde oficiază Ciprian Matefy. Pastorul român a primit brusc ordin de evacuare de la Dresda.

„Reglementările legale speciale pentru pastorii gay şi lesbiene nu sunt simple pentru noi", a recunoscut Ciprian. În Saxonia coabitarea partenerilor de același sex în casa parohială este permisă totuși, din 2012, dar numai în cazul în care consiliul bisericii este de acord în unanimitate.

ARTICOLUL ORIGINAL PE: mopo24.de

Comentarii

Ultimă oră