Sari la conținut
un-roman-a-fost-ucis-de-teroristi-in-algeria

Un român a murit în timpul crizei ostaticilor din Algeria, iar alţi patru se află în siguranţă şi vor fi aduşi în România cât mai curând posibil, au anunţat sâmbătă,  într-o conferinţă de presă comună, premierul Victor Ponta şi ministrul de Externe Titus Corlăţean.  Titus Corlăţean a precizat că nu se cunosc încă împrejurările în care a murit românul.În total, 5 români s-au aflat pe platforma de extracţie a gazelor de la In Amenas, la graniţa Algeriei cu Libia, acolo unde armata algeriană a preluat controlul şi a pus capăt crizei, sâmbătă dimineaţă.

Informaţia că 5 români s-au numărat printre ostatici era cunoscută de la bun început de autorităţile române, care au preferat să o ţină secret, pentru a nu periclita viaţa oamenilor, a spus Titus Corlăţean.Ponta a mai spus că el este cel care nu a fost de acord cu furnizarea acestor informaţii către presă înainte ca familia persoanei decedate să fie anunţată."Ne-am făcut datoria din a înştiinţa în primul şi în primul rând familia. Nu mi-aş fi iertat niciodată nici mie, nici colegilor mei dacă familia ar fi aflat din presă. Am asigurat consilierea de specialitate necesară şi vreau să spun încă o dată că îmi exprim compasiunea şi sprijinul pentru familia victimei”, a mai afirmat premierul, citat de Mediafax.ro.

Ministrul de externe a afirmat că este datoria României să se implice în combaterea terorismului internaţional pentru a-l ţine cât mai departe de graniţele ţării.

Şi premierul a afirmat că se analizează în structurile de securitate dar şi în parlament strategia ca România să rămână implicată alături de aliaţii săi în lupta pentru combaterea terorismului, "un fenomen foarte grav pentru lumea în care trăim".

Zeci de persoane au fost luate ostatice miercuri la un complex de prelucrare a gazelor din Algeria de către un comando islamist.

Printre captivi s-au aflat şi cinci cetăţeni români. Islamiştii au anunţat că răpirea este un gest de răzbunare pentru intervenţia Franţei în Mali şi pentru că Algeria a permis avioanelor franceze să-i survoleze teritoriul. Sâmbătă dimineaţă  lupta şi criza de la In Amenas au luat sfârşit, după ce armata algeriană a preluat controlul.

Bilanţurile neoficiale, furnizate pe surse agenţiilor străine de ştiri, plasează numărul ostaticilor care au murit între 12 şi 30.

Comentarii

Ultimă oră