Sari la conținut

Un român va candida la alegerile parlamentare din Elveţia

un-roman-va-candida-la-alegerile-parlamentare-din-elvetia-

Alaxander Vaida, un român care a părăsit ţara în urmă cu peste 30 de ani, va candida la alegerile parlamentare din Elveţia, pe listele Partidului Popular Creştin-Democrat, scrie publicaţia locală Aargauer Zeitung. Plecat la 14 ani din România comunistă, împreună cu părinţii, Alexander Vaida, acum în vârstă de 46 de ani, va candida pe listele Partidului Popular Creştin-Democrat (CVP), la alegerile pentru Parlamentul elveţian care vor avea loc în 15 octombrie, scrie romanialibera.ro.

Vaida spune că a fugit din România împreună cu părinţii deoarece "sub dictatura lui Ceauşescu erau doar două posibilităţi: să povesteşti istoria aşa cum dorea statul sau să părăseşti ţara". Decizia de a pleca a fost luată pentru că tatălui său, profesor de istorie, îi era teamă că o să ajungă în închisoare deoarece nu era de acord să le predea elevilor propaganda oficială.

"Încă de pe atunci Elveţia era un exemplu de stat democratic, de libertate, aşa cum visau atât de mulţi în Europa de Est", îşi aminteşte Vaida, care acum este fizioterapeut la spitalul din Baden, cantonul Aargau. Bărbatul povesteşte că la sosirea în Ţara Cantoanelor nu prea ştia germană, ci doar engleză, dar asta i-a fost suficient pentru a se integra rapid la şcoală.

El susţine că la Revoluţie s-a gândit puţin să se reîntoarcă în ţara natală, dar şi-a dat seama că "va dura foarte mult până când democraţias va funcţiona cu adevărat". În 1992, a obţinut cetăţenia elveţiană. Alexander Vaida este căsătorit de 15 ani cu o doctoriţă, tot româncă, cei doi având o fiică în vârstă de 6 ani.

Comentarii

Ultimă oră