Sari la conținut
unde-putem-arunca-reciclabilele-la-brasov

Unde putem arunca reciclabilele, după ce au dispărut automatele de colectare, amplasate în incinta unor mari magazine? Organizaţiile care deţineau astfel de sisteme au fost obligate de către guvernanţi să se reautorizeze, astfel că reamplasarea automatelor mai are de aşteptat.


   Chiar dacă mai avem mult până când vom avea şi noi spiritul occidentalilor şi vom recicla gunoiul, o parte dintre braşoveni s-a obişnuit însă să arunce responsabil deşeurile ce pot fi recuperate.


   Unii dintre ei preferau să utilizeze staţiile de reciclare amplasate în incinta unor magazine, însă de un timp acestea au dispărut, ca urmare a modificării legislaţiei şi a obligativităţii deţinătorilor acestora să se reautorizeze.


    Procedura birocratică ar putea fi definitivată cel mai devreme pe data de 15 aprilie 2019, în conformitate cu prevederile legale, dar nu este prevăzută o dată concretă a reintrării lor în operare, ţinând cont că va trebui încheiat şi un contract cu autorităţile publice locale.


  La nivelul municipiului Braşov, operatorii de salubritate au creat special lângă o serie de rampe insule ecologice, unde au amplasat containere speciale sub formă de clopot destinate colectării selective, ţinând cont că pubelele inscripţionate şi destinate reciclării nu prea sunt „observate”.


  „Am asigurat în dotarea punctelor de colectare de la platformele amenajate în zonele de blocuri containere de colectare selectivă a deşeurilor, inscripţionate corespunzător. Din păcate, accesul persoanelor neautorizate care scormonesc prin gunoi şi caută resturi de mâncare sau materiale reciclabile duc la faptul ca locaţiile să nu aibă un aspect pe care ni-l dorim cu toţii, iar deşeurile reciclabile să dispară înainte de a le colecta. Împreună cu Poliţia Locală facem eforturi pentru limitarea acestor incidente şi tocmai pentru ca şi activitatea de recilare să se poată desfăşura, am amenajat în toate cartierele Braşovului, unde ne ocupăm de colectarea gunoiului menajer şi containere de tip clopot, special destinate colectării reciclabilelor. În total, avem 21 de astfel de puncte în mai multe zone ale oraşului”, a precizat Emil Bărbat, reprezentantul firmei Comprest.

În ce zone sunt amenajate insule ecologice


    În cartierul Tractorul sunt 8 puncte de colectare, în zona Braşovul Vechi şi Bartolomeu câte 4 puncte de colectare, iar în cartierele Gării, Triaj Florilor, Cariter şi Stupini, câte un punct de colectare.

Prin intermediul acestor insule ecologice, dar şi a procesului de sortare a gunoiului menajer ridicat de la rampe, anul trecut, Comprest a colectat 1.829 de tone de gunoi de deşeuri reciclabile.

„Deşeurile reciclabile şi nereciclabile colectate la nivelul municipiului sunt supuse operaţiunilor de sortare mecanică şi manuală într-o staţie de sortare modernă, nu ajung în groapa de gunoi, aşa cum susţin unii, iar dovadă sunt şi aceste cantităţi de deşeuri pe care le-am reciclat şi l-am predat mai departe firmelor autorizate să le prelucreze. Totodată, anul trecut, am demarat împreună cu Primăria un proiect pilot de colectare în fiecare sâmbătă, din zona centrală de case, a reciclabilelor, iar acest proiect ar putea fi extins la nivelul întregului municipiu”, a explicat reprezentantul Comprest.

Saci pentru colectare puşi la dispoziţie gratuit


  Nu în ultimul rând, braşovenii care vor să colecteze separat deşeurile pot solicita la casieria Comprest de pe strada Vlad Ţepeş nr. 13 sau la punctul de lucru de pe strada Mică nr. 21 saci speciali pentru colectare, care sunt pe culori diferite, în funcţie de materialul reciclat.

Comentarii

Ultimă oră