Sari la conținut

Urşii vizitaţi cu trenuleţul la Zărneşti + FOTO

ursii-vizitati-cu-trenuletul-la-zarnesti-foto

Călătoria, aproape de animale, durează 15 minute, şi înainte să ajungi la destinaţie poţi zăbovi în căsuţa vizitatorilor, unde vei cunoaşte povestea fiecărui urs. Totul se întamplă în rezervaţia de la Zărneşti, unde Trenuleţul Libertăţii a fost pus pe roate. Garnitura a fost construită în Franţa, iar remorca specială este realizată la noi în ţară. Cei 75 de urşi din sanctuar pot fi văzuţi în habitatul natural, unde acum în vreme de caniculă se scaldă în piscină sub privirile admirative ale turiştilor.

„De azi înainte turiştii vor avea o potecă separată pe care să intre şi am deschis cu ocazia asta căsuţa vizitatorilor, deci aici vor fi primiţi, au un loc unde să bea o cafea, un ceai sau apă, până vine trenuleţul ursuleţilor, care să-i ducă prin rezervaţie. În timpul acesta pot viziona filmul documentar şi pot citi prospectele, care sunt aici să ştie ce-i aşteaptă”, a declarat Cristina Lapis, preşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni. Căsuţa vizitatorilor a costat 55 de mii de euro, bani obţinuţi printr-o donaţie din partea unei asociaţii de protecţie a animalelor din Germania. Aici va funcţiona un info centru, unde vizitatorii pot cumpăra suveniruri, miere, bilete de intrare în rezervaţie şi pot afla poveştile urşilor din sanctuar, urmărind un film documentar.   După aflarea informaţiilor turiştii se pot îmbarca în Trenuleţul Libertăţii. „Vă invităm deci la primul drum cu trenuleţul Libertăţii şi sperăm că turiştii vor aprecia şi plimbarea cu trenuleţul şi rezervaţia văzută în alt fel. Am ales această soluţie pentru că sunt multe persoane care nu au posibilitatea fizică să urce şi le este greu şi atunci urcă numai până la jumătate, iar toate drumurile fiind acompaniate de un ghid este greu ca ghidul să se întoarcă pentru o persoană sau două”, a mai spus Cristina Lapis, preşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni.

• Trenuleţul din Franţa

Trenuleţul a venit tocmai din Franţa, iar remorca specială a fost realizată în România. Noul mijloc de transport pentru turişti, inaugurat miercuri a fost obţinut printr-o sponsorizare din partea unei asociaţii din Marea Britanie şi  a costat 25 de mii de euro. De joi turiştii se pot plimba şi pot admira urşii din mers. Cei 75 de urşi de la Zărneşti sunt răsfăţaţi cu deserturi delicioase, produse chiar în zona sanctuarului. „După cum bine ştiţi ursului îi place mierea şi de multe ori dă buzna peste stupi şi se serveşte singur şi am decis să fie mult mai civilizat şi de aceea am adus mierea la urs, am pus câţiva stupi în rezervaţie care produc miere pentru urşi. O parte din miere va fi vândută pentru a aduna bani pentru ursuleţi, iar cealalltă parte va fi dată, va fi pusă în franzele: se va tăia franzela, se va pune mierea înăuntru şi se va arunca peste gard”, a declarat Liviu Cioineag, manager rezervaţia de urşi de la Zărneşti.

• 25 de lei călătoria

O călătorie cu trenuleţul costă 25 de lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Din septembrie, tarifele cresc, iar adulţii vor plăti 40 de lei şi copiii 10. „N-am mai văzut nicio rezervaţie până acum şi chiar mi se pare impresionant cât de bine sunt îngrijiţi urşii. Trenuleţul e drăguţ, interesant şi mai ales pentru copii cred că este foarte atractiv”, a spus un vizitator. „Interesant este trenuleţul şi cred că este o idee bună mai ales pentru copii”, ne-a spus un alt vizitator. Reprezentanţii rezervaţiei de urşi de la Zărneşti spun că dacă mijlocul de transport inedit va fi pe placul turiştilor, vor face tot posibilul să mai aducă un trenuleţ în sanctuar, pentru ca turiştii să admire animalele în timpul călătoriei.

Comentarii

Ultimă oră