Sari la conținut

Ursul brun, o valoare deosebită a capitalului natural din ţara noastră, este prezent în România în număr semificativ faţă de alte ţări europene. Specialiştii estimează populaţia de urs brun din România la aproximativ 5.600 de exemplare, reprezentând circa 40% din efectivul Uniunii Europene.


În trecut ursul brun era prezent în întreaga Europă, însă în ultimele secole a dispărut din majoritatea tărilor europene. În Belgia, Olanda, Marea Britanie şi alte ţări din vestul Europei, datorită presiunii antropice, ursul brun a dispărut în urma cu 500 de ani. Este cunoscut cazul ursului Bruno care, în anul 2006, a intrat pe teritoriul Germaniei dinspre Slovenia şi care a fost ucis de autorităţile bavareze la scurt timp după producerea unor pagube la mai multe ferme. Şi aceasta după 171 de ani în care ursul brun a lipsit de pe întreaga suprafaţă a Germaniei. În Franţa, în anul 2006, erau estimate 14-18 exemplare de urs. De asemenea, numărul urşilor din Austria a fost estimat în anul 2012 la 12-15 indivizi. Cauzele, în general de natură antropică, care au dus la dispariţia acestei specii din majoritatea statelor din vestul Europei, includ în primul rând dezvoltarea reţelei de autostrăzi, urbanizarea, managementul silvic şi vânătoarea.
Prin urmare, având în vedere că populația de urs brun din România reprezintă aproape jumatate din numărul de urşi din spațiul Uniunii Europene, țării noastre îi revine o responsabilitate deosebită în ceea ce privește conservarea acestei specii. Pentru protecția ursului brun şi a altor specii vulnerabile, considerate ca fiind de interes comunitar, la nivelul Uniunii Europene a fost creată o rețea ecologică de arii naturale protejate, cunoscută sub numele de Natura 2000.

Ursul brun reprezintă una dintre speciile pentru care a fost declarat situl Natura 2000 Munţii Făgăraş, arie naturală protejată ce se întinde pe teritoriul județelor Argeș, Brașov, Sibiu și Vâlcea. Având o suprafață de aproape 200.000 ha, situl de importanță comunitară Munții Făgăraș se află pe locul 2 ca întindere la nivel național. 22 % din această suprafață se află pe teritoriul județul Brașov.
Pentru evaluarea stării de conservare a ursului brun şi a altor specii din flora și fauna sălbatică de interes comunitar, Asociaţia Munţii Făgăraş va elabora un plan de management integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş. La baza planului de management vor sta informații colectate din teren de către specialiști. Astfel, vor fi desfășurate activități în vederea estimării efectivelor şi cartării distribuţiei populaţiei de urs brun şi a altor specii de plante şi animale din această zonă. De asemenea, experţii vor identifica presiunile şi ameninţările care pot duce la dispariţia acestor specii și vor stabili măsurile de conservare necesare.


Pentru mai multe informaţii legate de siturile Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş puteți vizita www.fagaras-natura2000.ro sau ne puteţi contacta la adresa str. Octavian Goga, nr. 1687, Răşinari, jud. Sibiu, tel. 0372 765 236.

Proiectul Managementul Integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu - axa 4, Protecţia naturii. Valoare totală  a proiectului este de 17.371.453 lei  iar durata de implementare este de  36 de luni, în perioada iulie 2012 - iunie 2015, vizându-se elaborarea planului de managemnt integrat al celor două situri Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş.

Comentarii

Ultimă oră