Sari la conținut

Va fi realizată și expusă macheta oraşului Sfântu Gheorghe

va-fi-realizata-si-expusa-macheta-orasului-sfantu-gheorghe-

O machetă, copie fidelă a municipiului Sfântu Gheorghe (dar la scară redusă), destinată nevăzătorilor, dar şi turiştilor, va fi ridicată în centrul oraşului.

Organizaţia caritabilă Rotary Club Sfântu Gheorghe are în plan crearea unei machete a centrului oraşului Sfântu Gheorghe.

Destinată în primul rând nevăzătorilor, macheta va fi utilă şi pentru grupurile de turişti care, astfel, vor putea descoperi principalele obiective turistice din municipiu.

Macheta a fost unul dintre proiectele pentru care s-au strâns bani printr-o tombolă, cu ocazia balului Rotary organizat weekendul trecut. Astfel de machete există în oraşe din toată Europa, inclusiv la Alba Iulia.

Macheta de la Sfântu Gheorghe „va fi realizată din bronz, pe o placă tot din bronz, nu mai mare de 1,5/1,5 metri, pe un soclu de înălţimea de 90 de centimetri. Clădirile mai importante vor fi marcate, având înscrisuri în româneşte, ungureşte şi alfabetul Braille. Macheta va fi în aer liber, în faţa Primăriei Municipiului. Va fi sub observaţie permanentă, cu camere de supraveghere video, luminată”, spune iniţiatorul proiectului, arhitectul şi fostul preşedinte Rotary Club Németh Csaba Iosif, adăugând că macheta va fi destinată atât nevăzătorilor, cât şi turiştilor.

Crearea machetei presupune mai mulţi paşi, dintre care primul este modelarea pe calculator, în trei dimensiuni, a clădirilor, urmat de crearea unei machete din lut, la o scară de aproximativ 1:600. „De exemplu, Hotelul Bodoc va avea cam 15 cm pe machetă. Majoritatea clădirilor vor fi detaliate ca volumetrie, iar clădirile mai importante vor fi detaliate ca arhitectură”, explică Németh Csaba Iosif.

Printre clădirile care se vor regăsi pe machetă se numără Catedrala ortodoxă, Biserica reformată din centru şi magazinul Şugaş.

Costurile sunt estimate la 10.000 de euro.

Comentarii

Ultimă oră