Sari la conținut

La două luni și o săptămână de la învestirea Cabinetului, USL a anunțat că va depune în această săptămână prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Demersul opoziției este centrat pe situația UMF Târgu Mureș. Înființarea unei facultăți în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș presupune, în opinia opoziției, "cedarea premierului Ungureanu în fața UDMR", precum și "cedarea în fața intereselor străine de a vinde ce a mai rămas din resurse" și "cedarea în fața dorinței baronilor care încă au rămas la PDL", cu referire la Hotărârea de Guvern prin care se acordă bani primăriilor. Președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat, vineri, că marți, 17 aprilie, el și Crin Antonescu vor avea o întâlnire cu grupurile parlamentare ale PSD și PNL din Senat, pentru a constata și în mod oficial "reluarea majorității" în această Cameră legislativă, iar miercuri se vor întâlni cu grupurile de la Camera Deputaților, "pentru a vedea în ce măsură acolo, dincolo de fraudarile doamnei Anastase, mai există cu adevărat o majoritate".  "În urma acestor consultări depunem moțiunea de cenzură și, cel mai probabil, conform termenelor constituționale, în săptămâna 23-28 aprilie vom vota moțiunea de cenzură", a spus Ponta, dând de înțeles că depunerea moțiunii ar putea fi amânată cel puțin până miercuri.
 
 Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare voturile favorabile ale majorităţii senatorilor şi deputaţilor, adică a 231 de parlamentari. Opoziţia cumulează în cele două Camere 212 parlamentari. Coaliția guvernamentală, formată din PDL, UDMR, UNPR și deputații minorităților naționale, are în total 237 de parlamentari. Există și nouă deputați, inclusiv Mihail Boldea, aflat în arest preventiv, și doi senatori neafiliați. Chiar dacă acești parlamentari independenți ar vota în favoarea moțiunii de cenzură, opoziția nu ar putea - după cum arată calculele în prezent - să adune voturile necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură.
  Reprezentanții USL au susținut în mai multe rânduri că ar putea ca în scurt timp, prin noi plecări din partidele de la putere, să își asigure majoritatea în ambele Camere ale Parlamentului. Deocamdată însă, coaliția dispune de majoritate, chiar dacă fragilă, iar pentru a se asigura că nimeni nu trădează la votul moțiunii de cenzură - care este secret, exprimat cu bile - va impune probabil propriilor parlamentari să nu participe la vot.

Comentarii

Ultimă oră