Sari la conținut

Vagonul vechi de tren - acasă pentru şapte suflete

vagonul-vechi-de-tren-care-adaposteste-sapte-suflete

Undeva, la marginea oraşului,  lângă  o cale ferată lăsată în paragină, un vagon CFR din lemn, vechi de 70 de ani, al cărui acoperiş este  plin de găuri, înseamnă acasă pentru o familie cu 5  copii.
Cel mai mic are un an şi două luni, iar fata cea mare este în clasa a XI-a la liceu. Ca să îi poată creşte, mama  merge zilnic după fier vechi la rampa  de  gunoi. Banii strânşi abia ajung de mâncare şi totuşi copiii sunt bine crescuţi, iar cei mari merg la şcoală, fetele fiind chiar premiante.
La margine de lume şi de societate. Aşa trăieşte o mamă cu 5 copii care se luptă în fiecare zi cu  sărăcia.
Cele două fete mari sunt în  primul şi în  al treilea an la un liceu industrial  şi sunt primele în clasă. Le-am cunoscut atunci cînd am fost la ele în vagon – sunt două tinere drăguţe şi bine crecute care îşi doresc mai mult de la viaţă decât a avut mama lor.
Elena Acamenitoaie s-a căsătorit la 17 ani şi a avut trei copii cu primul soţ, care lucra la CFR. Aşa au ajuns  să locuiască într-un vagon vechi de tren. Femeia a rămas în acesta şi după moartea bărbatului.  Mai are doi copii din a doua relaţie, Isabela de 4 ani şi Mario de doar un an şi două luni.
Tatăl îşi caută de lucru prin ţară, iar mama merge după fier vechi. Din acei bani şi din alocaţii  trebuie să se descurce cu mâncarea şi cu trimisul celor trei copii mai mari la şcoală. Acum  adună şi  tot felul de resturi de  lemne  pentru că  ştie ce o aşteaptă la iarnă.
"În general când am lemne stau până târziu să bag în foc, 12, 1 noaptea. La 4, 5 dimineaţa trebuie să încălzec pentru că pleacă copiii la şcoală. Să se trezească în căldură. Am băgat în foc şi încălţăminte care se rupea pentru că nu tot timpul sunt lemne" a spus mama. Copiii spun că nu au povestit la şcoală condiţiile grele în care trăiesc pentru a nu fi discriminaţi de colegi. Le e ruşine unde stau.
Femeia este conştientă că nu se poate muta cu chirie undeva pentru că nu ar avea cu ce să plătească. Dar nici nu crede că ar putea să -şi părăsească vagonul în care şi-a crescut  copiii.
"Aş prefera mai bine să fac ceva aici decât să mă mut undeva. La bloc nu aş putea să trăiesc" a zis Elena, care s-a obişnuit să aibă o curte, unde copiii se pot juca în voie.
Sora Elenei, care are tot 5 copii, se poate considera  privilegiată. Familia ei locuieşte lângă vagon, într-o baracă zidită. Camera şi bucătăria lor nu au de loc ferestre, dar totuşi sunt ferite de ploaie şi frig.
Deşi sunt zile când  abia are ce să pună pe masă, Elena Acamenitoaie nu ar da nici un copil în plasament sau la cămin. "Sub nicio formă nu ştiu dacă aş putea să trăiesc fără copilaşi" a spus mama.
Cine  vrea să ajute  aceşti  copii  poate să  contacteze  redacţia  MIXTV. Povestea  detaliată a acestei familii o  puteţi de  altfel urmări şi la emisiunea “Braşoveni pentru Braşoveni” ce se va relua începând din acest weekend la MIXTV.

Comentarii

Ultimă oră