Sari la conținut
vantul-puternic-a-creat-probleme-la-brasov

Bilanţul codului portocaliu la Brașov: şcoli închise, trafic feroviar întrerupt, sate fără curent, maşini avariate, blocuri cu acoperişuri şi faţade „măturate”, zeci de copaci, schele şi panouri publicitare doborâte de vânt

Schelă căzută pe două mașini în Brașov, copaci doborâți de vânt pe DN 1 și DN 1A!


  Pompierii brașoveni au avut de-a face, pe parcursul zilei de luni (24 februarie 2020), cu mai multe intervenții din cauza vântului puternic, într-una dintre acestea fiind voba despre un brad căzut pe DN 1, aproape de o pasarelă, la Timișul de Jos. La fața locului s-a deplasat un echipaj cu o autospecială de intervenție pentru a elibera carosabilul.

De asemenea, pe strada Băilor din Brașov, o schelă a fost doborâtă și a căzut peste două autoturisme.

Pe DN 1A, la ieșirea din Brădet spre Cheia, doi copaci au căzut pe șosea, iar un altul a fost doborât de vânt pe strada Uranus din Brașov.

S-a intervenit și în zona sensului giratoriu din fața gării din Brașov, unde a existat riscul ca un panou publicitar să cadă. „Am intervenit pentru stabilizarea panoului, cu o autospecială de intervenție și o autoscară. S-a acționat și pentru îndepărtarea unei porțiuni de tablă de pe un bloc de 10 etaje de pe strada Hărmanului”, a explicat maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Brașov.

 În Brașov, cazuri de copaci căzuți s-au înregistrat și pe străzile Cometei, Independenței, Aleea Constructorilor, dar și în curtea Școlii Profesionale Germane Kronstadt.

Spre prânz, traficul feroviar a fost afectat, la ieșirea dinspre Predeal spre Azuga, unde un copac a căzut pe calea ferată și a rupt firul de tensiune, circulația desfășurându-se pe celălalt fir.

Totodată, la Școala Profesională Germană Kronstadt au căzut doi molizi.

Izolaţia unui bloc, ajunsă pe o maşină


   Din cauza rafalelor de vânt  izolaţia termică de pe una dintre faţadele unui bloc de Bulevardul 13 Decembrie nr. 113 din Braşov a fost luată de vânt şi a „aterizat” pe un autoturism. Practic, a rămas întreagă numai porţiune de faţadă de la parter, care era susţinută şi de ţeava de gaz.


  Zi liberă pentru elevii din trei localităţi din judeţ


   Din cauza codului de vreme rea, şcolile din localităţile Vlădeni, Arini şi Cincu au fost închise. Măsura a fost luată pentru a-i proteja pe cei mici de eventualele accidentări. Conform anunţului Ministerului Educaţiei, au fost afectaţi de această măsură, 132 de elevi.


    Arbori căzuţi şi pe mai multe drumuri naţionale


   Mai mulţi copaci au fost rupţi pe drumurile naţionale administrate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, în judeţul Braşov cea mai afectată fiind zona Predeal. Câţiva brazi au căzut DN 1, aproape de o pasarelă, la Timişul de Jos. La faţa locului s-a deplasat un echipaj cu o autospecială de intervenţie pentru a elibera carosabilul.


   Probleme cu arborii căzuţi au fost şi pe DN73A Predeal – Râşnov, arteră pe care traficul a fost afectat din cauza unui brad căzut pe carosabil. De asemenea, arbori căzuţi au fost şi pe DN 1S (Şercaia - Hoghiz), dar şi pe DN 1A (la ieşirea din Brădet spre Cheia).


     Ba mai mult, lucrătorii de la DRDP Braşov au avut treabă pe Ocolitoarea municipiului Braşov, unde mai multe indicatoare de circulaţie au fost rupte de vântul puternic.


   În plus, ieri a început şi ninsoarea în zonele montane, astfel că pe DN1 la Predeal şi un alt tronson din DN1A (Săcele – Cheia) s-a circulat în condiții de iarnă.

Vântul şi-a făcut de cap şi în alte localităţi


    Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Braşov, maior Ciprian Sfreja, la Făgăraş, pe strada 1 Decembrie, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea unei table desprinse de pe un bloc. După-amiază, angajaţii ISU Braşov au intervenit la un panou publicitar desprins în Predeal şi la un copac căzut pe o casă în acelaşi oraş.

Echipele Electrica, chemate în 12 sate


   Luni, la ora 18.00, cei de la Electrica transmiteau că, în judeţul Braşov, echipele de intervenţie continuă operaţiunile de identificare, izolare şi remediere a defectelor. Localităţile afectate au fost: Bran, Şoarş, Zărneşti, Tohanu Vechi, Timişu de Sus, Timişu de Jos, Buzăiel, Vama Buzăului, Acriş, Moeciu de Jos, Bran Poarta, Holbav.

  Cum se pot feri oamenii de accidente


  Pompierii au făcut şi câteva recomandări pentru evitarea pericolelor. „Le recomandăm cetăţenilor să evite pe cât posibil deplasarea pe vânt puternic şi, dacă trebuie neapărat să efectueze aceste deplasări, să circule departe de clădiri, departe de elementele de construcţie care se pot desprinde”, a explicat Ciprian Sfreja.


  Reamintim că sub avertizare de cod roșu s-a aflat, în 24 februarie 2020, zona montană din sudul județului nostru, intervalul de valabilitate fiind între orele 02.00 și 18.00, când vântul a bătut puternic, la altitudini de peste 1.500 de metri viteza la rafală fiind de peste 140-180 km/h.


   Restul județului s-a aflat sub avertizare de cod portocaliu, din data de 23 februarie 2020, orele 22.00, până în 24 februarie 2020, orele 18.00, meteorologii anunțând rafale de vânt de 80-95 km/h.

Comentarii

Ultimă oră