Sari la conținut

Vară plină cu evenimente culturale la Cetatea Râşnovului

vara-plina-cu-evenimente-culturale-la-cetatea-rasnovului

Şi în acest an, Cetatea Râşnovului, chiar dacă va intra într-un amplu proces de restaurare, va fi „plină de viaţă”.

Două evenimente culturale importante vor cuprinde şi activităţi în Cetate: a IX-a ediţie a Festivalului «Jocmania», care se va desfăşura în perioada 17 – 24 iunie 2018 și proiectul „Vacanţa Altfel” care se va desfăşura timp de 55 de zile, în perioada 1 iulie – 31 august 2018.

În prima zi de vacanţă va începe a IX-a ediţie a Festivalului «Jocmania», care se va desfăşura în perioada 17 – 24 iunie. În cadrul acestui festival se vor desfăşura mai multe ateliere de lucru, dar vor avea loc şi proiecţii de film sau spectacole destinate celor mici. Unele ateliere se vor desfăşura Centrul Schubz, iar altele în Grădina Cetăţii.

Din 1 iulie, va începe un alt proiect, în premieră pentru Râşnov, respectiv «Vacanţa Altfel» care se va desfăşura timp de 55 de zile, în perioada 1 iulie – 31 august 2018 (cu o pauză de câteva zile, când se va desfăşura Festivalul de Film şi Istorii), între orele 10.00 – 13.00 şi 14.00 – 19.00.

În cadrul acestui proiect vor fi 220 de ateliere, câte 4 pe zi, iar potrivit estimărilor la aceste activităţi vor participa în jur de 2.200 de persoane.

Tot în cadrul acestui proiect vor exista şi manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Astfel, se va publica o carte, „Povestea unui steag tricolor - 1918”, în 2.000 de exemplare, scrisă de Ioan Ion Diaconu, cunoscut istoric şi om de radio. Volumul conţine o povestea unui steag inedit din localitatea Lupşa (Munţii Apuseni), făcut de femeile din localitate într-o singură noapte, pentru ca a doua zi, dis-de-dimineata, oamenii să meargă la Alba Iulia, pentru a pecetlui unirea din 1918. Steagul era unic datorită culorilor și materialele textile folosite provenind de la toţi oamenii din acel sat.

S-a decis sa fie folosită această întâmplare ca inspiraţie pentru activităţile de celebrare a Centenarului la Cetatea Râşnov.

Astfel, în grădina Cetăţii Râșnov se va amenaja o instalaţie interactivă «Povestea unui steag tricolor – 2018». Vor fi amplasate panouri din lemn pe care vizitatorii vor putea lipi bucăţi de material textil (roşii, galbene şi albastre) şi treptat, să formeze un steag tricolor imens, cu lungimea de 24 metri şi înălţimea de 2 metri. Panourile din lemn vor fi modulare astfel încât acest steag să poată fi extins în orice moment şi chiar transportat în altă locaţie la finalul proiectului.

    Ambele evenimente sunt organizate de Primăria Oraşului Râşnov, în parteneriat cu Asociaţia Mioritics.

Comentarii

Ultimă oră