Vechile reţete ale Transilvaniei, reinterpretate de bucătari din Braşov şi Sibiu
   
    Lansarea cărţii de reţete din Transilvania, „Bucate de prin sate”, va avea loc astăzi, în Şura Albă de la Viscri 32 în deschiderea festivalului de gastronomie la sat Imbold Nativ.

 Ea adună poveşti, gusturi şi obiceiuri uitate, arătând faptul că mâncarea nu este doar hrană, ci şi ritualul, gătitul, trebuie să fie mereu precedat de buna intenţie a folosirii ingredientelor.

   Cărticica „Bucate de prin sate”, descoperă, susţine, documentează şi reinterpertează reţete vechi, promovând totodată restaurante şi bucătari responsabili, care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat şi corect.

 Secretele gastronomiei transilvănene vor fi descoperite în bucătărie la prepararea a 24 de reţete printre care: Întinsură din zer, caş şi burduf cu pută de mălai (Oana Irina Coată), Cartofii ciobanului răzăliţi cu cârnaţi de casă copţi (Mara-Elena Oană) sau Ciorbă săsească de mereu (Mama Gerda).

   Secretele gastronomiei transilvănene au fost reinterpretate de Oana Irina Coantă – Slow Food Ţara Bârsei / Bistro de l’Arte Braşov, Mara Oană – Viscri 32 – Blue House and White Barn Restaurant, Chef Melinda Teohari, Mama Gerda – Viscri 22, Tanti Vio – Viscri 125, chef Horia Şimon – Clubul Gastronomic Transilvan, chef Ioan Bebeşelea – Slow Food Sibiu, chef Daniel Joa – Slow Food Sibiu, Chef Mihai Toader – Fragmente, 2 Women Chefs – proiect culinar feminin.

Cartea a  fost ilustrată de artistul Andrei Argaetic și conține și referințe despre plante arhaice, folosite în trecut în gastronomia transilvăneană.

   Festivalul Imbold Nativ este primul demers gastronomic coordonat simultan de Asociația Imbold în patru sate din Transilvania (Viscri, Criț, Meșendorf și Saschiz) și implementat de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil.