Sari la conținut

Verdictul în cazurile de plagiat va fi dat de Universităţi

verdictul-in-cazurile-de-plagiat-va-fi-dat-de-universitati

Astăzi, senatorii au respins, prin vot, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a reexamina prevederile Legii Educaţiei Naţionale, referitoare la plagiat.

În aceste condiţii, verdictul în cazul unor acuzaţii de plagiat va fi dat de Universităţi, şi nu de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare, cum se întâmplă în prezent şi cum solicita şeful statului în cererea de reexaminare.

Conform reporterilor postului naţional de radio din România (RRA) , s-au înregistrat 90 de voturi pentru, 6 abţineri şi 12 împotrivă.


 Secretarul de Stat din Ministerul Educaţiei Naţionale, Laurenţiu Vlad, a declarat că Guvernul susţine argumentele din cererea de reexaminare a Preşedintelui Klaus Iohannis, întrucât, deşi la nivel declarativ, documentul are ca scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea şi retragerea titlului de doctor, în realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior.

Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, senatorul Ecaterina Andronescu, a susţinut că proiectul de lege creşte responsabilitatea Universităţilor şi a precizat că nu există nicăieri în lume o instituţie deasupra Universităţii care acordă diploma de doctor.

Ea a precizat că, în plus, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare va exista în continuare şi va rămâne instanţa de recurs pentru toate tezele care au fost elaborate şi pentru care s-a obţinut titlul de doctor, prin Ordin de Ministru.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională.

Comentarii

Ultimă oră