Sari la conținut

Vezi ce fel de asigurări preferă braşovenii la locuinţe

La sfârşitul lunii iunie, cele mai multe locuinţe asigurate,  fie prin asigurări facultative, fie prin polițe obligatorii,  se aflau în Capitală (64%), Constanţa (53,1%), Timis( 51,4%), Ilfov (49%) şi Braşov  (47,3%). La polul opus cele mai puţine locuinţe asigurate se aflau în județele Vaslui (21%), Gorj și Maramureș (fiecare cu 29,3%), precum și Botoșani (29,5%). Datele apar într-un raport întocmit de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Braşovenii preferă asigurările facultative. În judeţul Braşov,  108.358 locuinţe erau asigurate, până la sfârşitul lunii iunie, dintr-un total de 229.301, ceea ce înseamnă un procent de 47,3. Dintre acestea 87.171 de locuinţe sunt asigurate prin poliţe facultative adică 38,0%  şi doar 21.187 prin asigurări obligatorii, ceea ce reprezintă doar 9,2%. După numărul  locuinţelor asigurate judeţul Braşov se situează pe locul cinci pe ţară.


Peste 40% dintre locuinţe asigurate. La nivel național, numărul locuințelor asigurate era de 3.377.026, din care 2.793.628 prin asigurări facultative și 583.398 prin asigurări obligatorii, ceea ce înseamnă un grad total de cuprindere în asigurare a fondului locativ al României de 40,3%.

"În luna iulie, vânzările de polițe obligatorii emise de PAID au continuat să crească, și chiar într-un ritm considerabil. Cel mai probabil același lucru s-a întâmplat și cu asigurările facultative, drept pentru care estimez că, în prezent, avem un grad total de cuprindere în asigurare în jur de 45%. Procentul este dublu față de cel înregistrat înainte de implementarea Legii nr.260/2008” a declarat   președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

Amenzile sub semnul întrebării. Braşovenii care nu  şi-au asigurat locuinţele pot răsufla uşuraţi. Primăria nu îi va amenda deocamdată. Reprezentanţii primăriei susţin că le este imposibil să pună în aplicare legislaţia, având în vedere că există câteva articole contradictorii în legea 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiile.Pe de o parte, în articolul 3, alineatul 1 al legii 260/2008 se precizează că începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor legii, publicate în Monitorul Oficial în data de 6 mai 2011, persoanele fizice sunt obligate să îşi asigure locuinţa.Pe de altă parte, în articolul 33 se precizează următoarele: „Pentru primul an, proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor pâna la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)", se arată în lege.„Cele două articole se bat cap în cap. Am cerut câteva lămuriri la Ministerul Administraţiei şi Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor, dar nu am primit încă niciun răspuns", a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Vezi aici structura completă pe judeţe a locuinţelor asigurate.

Comentarii

Ultimă oră