Sari la conținut

Vibrate!festival – Inspirat de George Enescu, în anul Centenarului

vibratefestival-inspirat-de-george-enescu-in-anul-centenarului

Cea de-a patra ediție a Vibrate!Festival este inspirată de compoziția vizionară a lui George Enescu, în anul Centenarului și începe în 17 iunie 2018, la Tenis Arena.

„Preludiu la unison“, de George Enescu este compoziția sub semnul căreia vor sta concertele neconveționale din cadrul Vibrate !festival 2018 de la Brașov.

„Așa cum diferitele instrumente ale orchestrei se reunesc într-o singură melodie în această piesă unică, ediția 2018 reunește sunetul, dansul și culoarea în spațiile cele mai incitante din Brașov, cu interpretări de clasă internațională ale tinerelor staruri ale scenei muzicii clasice“, a explicat Vlad Maistorovici, directorul festivalului Vibrate!festival.

După succesul de anul trecut, ediția din acest an debutează la Tenis Arena, de această dată cu un „match” între jazz și clasic. Spectatorii sunt invitați într-o încântătoare călătorie prin lucrări de referință ale repertoriului pentru coarde cu Gémeaux Quartett la Biserica Neagră, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel și în cadrul Promenadei Muzicale, când vor descoperi Brașovul prin prisma muzicii clasice.

La Aula Universității Transilvania, Centenarul va fi sărbătorit, îmbinând muzica de cameră cu cinematografia, cu Dan Dediu în dublul rol de compozitor și interpret. Ca în fiecare an, artiștii invitați împărtășesc experiența creativității cu tinerii în masterclass-uri, ateliere, discuții și expoziții.

Vibrate!festival este despre muzica clasică și despre arte, despre excelență și frumusețe, despre prietenie și relaxare. Fidel crezului enunțat de la prima ediție – muzica clasiă este accesibilă oricui și se poate cânta în multe alte spații decât în cele obișnuite – Vibrate!festival aduce muzica de cameră în locuri neconvenționale, promovând totodată patrimoniul arhitectural al Brașovului.

Inaugurat în 2015, Vibrate!festival îi are ca fondatori pe violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici, pianista Diana Ionescu și managerul cultural Madalin Iacob. Vlad și Diana de altfel sunt îndrăgostiți de Brașov de mulți ani (primul concert al lui Vlad a avut loc la Brașov pe când avea doar 10 ani).

Vibrate!festival încearcă să prezinte muzica clasica dincolo de cadrele convenționale și să o aducă mai aproape de oameni. Toate concertele sunt găzduite de obiective inedite, de la muzee la spații în aer liber și de la cafenele la… terenuri de tenis.

Vibrate!festival reprezintă mai mult decât muzică clasica. La fiecare ediție, muzica clasică se întâlnește cu muzica rock, jazz sau pop, iar arta muzicală se îmbină armonios cu artele vizuale. Cuvantul de ordine este „sinestezia” – trecerea experienței muzicale prin alte organe senzoriale.

Festival Înternațional bazat pe tinerețea și excelența muzicienilor invitați, Vibrate!festival promovează muzica clasică într-un mod dinamic, divers, transformând timp de o săptămâna Brașovul într-un spațiu de întâlnire al iubitorilor de muzică și arte.

...................................................................................................................

Din programul Vibrate!festival 2018:


   Ediția a IV-a a Vibrate!festival începe duminică, 17 iunie 2018, de la ora 19.00, la Tenis Arena. După marele succes al premierei de anul trecut, când Vivaldi în interpretarea orchestrei britanice Sinfonia Cymru a întâlnit la Tenis Arena starul român WTA Patricia Țig și senzaționala echipă brașoveană de sportivi juniori, anul acesta organizatorii îi aduc un omagiu lui Leonard Bernstein, cu un „match” muzical între Luiza Zan & band și compoziții clasice inspirate din jazz, arbitrat de pianul de concert Kawai.

Miercuri, 20 iunie 2018, la Kruhnen Musik Halle melomanii sunt chemați să audă „ Sarabande In Darkness“, un spectacol in memoriam Ingmar Bergman. Un concept inspirat de pasiunea pentru muzică a maestrului cinematografiei suedeze, care îmbină muzica de cameră și coregrafia. Piese muzicale extrase de pe coloanele sonore ale filmelor lui Ingmar Bergman, ca Sarabande pentru violoncel de Bach, Balada nr. 3 de Chopin sau Fȕr Elise de Beethoven, iluminate de coregrafia Petrei A. Binder.

În 21 iunie 2018, de la ora 20.00, brașovenii și turiștii sunt așteptați la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel la concertul „String Theory III. Conceptul String Theory revine în vibrate!festival, cu două compoziții de referință din repertoriul francez pentru coarde: Cvartetul de Debussy și Concertul de Chausson, cu reputatul Gemeaux Quartet în compania fondatorilor vibrate!festival, Vlad Maistorovici și Diana Ionescu.

Biserica Neagră va fi scena spectacolului „ Metamorphosen“, vineri, 22 iunie 2018, de la ora 18.00. Pentru prima dată la Biserica Neagră va răsuna într-o interpretare de excepție cutremurătorul poem Metamorphosen pentru septet de coarde de Richard Strauss. Alături, faimoasa sonată în sol minor pentru viola da gamba și orgă de Bach în interpretarea violoncelistului american Bartholomew LaFollette și a organistului brașovean Steffen Schlandt.

Punctul culminant al vibrate!festival este „Promenada Muzicală“, programată sâmbătă, 23 iunie 2018. Cei interesați vor avea ocazia să descopere Brașovul prin prisma muzicii clasice în Promenada Muzicală. Patru spații cum nu se poate mai diferite găzduiesc capodopere camerale de Mozart, Sibelius, Debussy și Mussorgsky, cât și o discuție informală despre leadership și echipă în muzica de cameră cu Cvartetului Gémeaux reunind patru naționalități. Intrați în joc alături de ei ca să descoperiți spațiul secret de la ora 19:00, și Visssual, cel mai nou spațiu cultural din Brașov.

 Duminică, 24 iunie 2018, de la ora 20.00, spectatorii sunt așteptați la Bastionul Țesătorilor. Muzicieni români și artiști ai festivalului se reunesc în ansamblul vibrate!festival superStrings Orchestra pentru un program muzical care include o interpretare epică a Preludiului la Unison de George Enescu, Dansuri Românești de Bartok alături de piese de Silvestri, Dinicu, Ravel și Xenakis. After-party de final de ediție cu Remus Miron și faimoasa lui colecție de vinyl-uri în Piața Sf. Ioan.

Comentarii

Ultimă oră