Sari la conținut
vin-banii-pentru-izolarea-blocurilor

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va relua cu fonduri europene programul naţional de termoizolare a blocurilor de locuinţe, începând cu data de 1 noiembrie, când primăriile îşi pot depune proiectele la Agenţiile de Dezvoltare Regională.

Investiţiile ţintă sunt blocurile de locuinţe construite între 1950 şi 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.
Bugetul alocat pentru termoizolări este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 154 de milioane din contribuţia naţională, respectiv atât bani de la bugetul de stat, cât şi contribuţia autorităţilor locale şi a asociaţiilor de proprietari, care ar însuma 50% din valoarea proiectelor.
„Vreau să subliniez că cele 40 de procente de cofinanţare care trebuie plătite de către administraţia publică şi asociaţia de proprietari pot fi împărţite în funcţie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 10%; în cazurile în care mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 20% şi evident, contribuţia va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sunt sub echivalentul a 500 de euro. Este o repartiţie a contribuţiilor echitabilă, menită să încurajeze accesarea acestor fonduri şi de către asociaţiile de proprietari ale căror membri au venituri reduse şi care au cea mai mare nevoie să facă economii la plata întreţinerii”, a declarat Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
320 de blocuri înscrise la Primăria Braşov. La Primăria Braşov, din partea asociaţiilor de proprietari braşovene care vor să fie incluse în Programul Naţional de reabilitare termică a blocurilor, sunt depuse 320 de cereri, potrivit newsbv.ro.
Pentru 126 dintre blocurile care stau la coadă pentru termoizolare, autorităţile locale au întocmit proiectul tehnic, următorul pas fiind alocarea fondurilor de la Guvern şi demararea licitaţiilor pentru desemnarea constructorului.
„Termoizolarea blocurilor este o prioritate pentru Primăria Braşov. Noi avem deja 39 de blocuri avizate de Ministerul Dezvoltării pentru începerea lucrărilor, iar în total am întocmit proiectul tehnic pentru 126 de imobile. Acestea ar fi primele proiecte pe care le-am putea depune la ADR Centru”, ne-a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. Până acum, în municipiul Braşov au fost reabilitate termic prin Programul Naţional 97 de blocuri, în anii 2009, 2010 şi 2011. Pentru restul blocurilor care au depus solicitare de înscriere în acest program municipalitatea va începe proiectarea.
„Pentru unele blocuri vom prinde cheltuielile de cofinanţare în bugetul pe 2013. În funcţie de sumele care se alocă de Guvern, vom începe întocmirea proiectelor tehnice şi pentru restul, iar dacă este cazul vom face o rectificare bugetară în acest sens”, a mai precizat Toarcea.

Comentarii

Ultimă oră