Sari la conținut

Vom plăti garanţie pentru PET-uri la magazin. Cum ne primim banii înapoi

vom-plati-garantie-pentru-peturi-la-magazin-cum-ne-primim-banii-inapoi

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat miercuri că românii care cumpără băuturi la PET vor primi o sumă de bani înapoi dacă returnează recipientul în magazin. Se va întâmpla începând de anul viitor.


  „România se află în faţa unei oportunităţi istorice. Sperăm ca până la finalul anului să avem Hotărârea de Guvern privind sistemul garanţie-depozit şi să nu mai regăsim la depozitele ecologice de deşeuri, care de fapt sunt adevărate gropi de gunoi, pe câmpuri, prin păduri sau pe plajă cantităţi imense de reciclabile, PET-uri şi sticlă”, a explicat Costel Alexe.


       „Prin acest sistem garanţie-depozit-returnare, toţi cetăţenii României care vor merge la magazin, fie că şi-au luat băuturi răcoritoare sau alcoolice, vor primi înapoi o garanţie pe acel recipient, care trebuie introdus în economia circulară”, a precizat oficialul guvernamental.


    El a mai spus că în maximum patru săptămâni va fi pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern care va legifera acest mecanism de garanţie-depozit.


      Pentru cetăţeni, sistemul-depozit presupune achitarea unei garanţii în momentul achiziţiei unui produs conţinut într-un ambalaj de tip PET, o valoare monetară care va fi primită înapoi în momentul returnării ambalajului.

Comentarii

Ultimă oră