Sari la conținut

Vrei să scapi de depresie? Uite ce trebuie să mănânci!

vrei-sa-scapi-de-depresie-uite-ce-trebuie-sa-mananci

Buna dispoziție depinde de mulți factori, iar unul dintre ei este alimentația. Produse cât se poate de obișnuite conțin compuși cu efect antidepresiv, stimulând, la nivel cerebral, secreția neurotransmițătorilor care induc o stare de bine.

Există o legătură directă între ceea ce pui în farfurie și dispoziția ta zilnică. S-a demonstrat că buna funcționare a creierului este condiționată de o alimentație echilibrată și variată, din care nu trebuie să lipsească anumite ingrediente. Meniul antidepresiv trebuie ajustat în funcție de sezon.

Toamna: ingrediente împotriva oboselii

Ziua se micșorează, lumina naturală scade, vremea se răcește.  Toate acestea aduc proastă dispoziție, stres, oboseală. Consumă nuci, care conţin metionină.  Acest compus este un aminoacid care stimulează producţia de melatonină, hormon ce reglează somnul. Mai poţi itnroduce în meniu migdale, banane, peşte gras, coriandru şi busuioc, care conţin magneziu. Mineralul ajută la reglarea producţiei de cortizol, hormon al stresului.

• Idee pentru prânz: salată de sfeclă roşie, mazăre cu carne de vită, o banană.

Iarna: nu uita de vitamina D

Zilele scurte și mohorâte ale iernii predispun astenie. În lipsa razelor solare, organismul sintetizează mai puțină vitamină D – iar carența acesteia e strâns legată de apariția depresiei. De aceea, e important să  incluzi în dietă alimente care conţin vitamină D. Este vorba despre peşte gras, ouă, lactate, cereale integrale. Peştele gras conţine şi acizi graşi Omega 3, care stimulează producţia de serotonină şi endorfine – așa numitele molecule ale fericirii, care aduc relaxare și calmează durerea .În perioada iernii este indicat şi consumul de linte, mazăre, carne (de curcan, de raţă, de pui), ciocolată neagră.

•    Idee pentru prânz: Salată de linte cu praz şi ceapă de apă, o porţie de sardine în ulei, două pătrăţele de ciocolată neagră.

Primăvara: verdețurile readuc pofta de viață

Zilele de primăvară vin la pachet cu stări depresive, anxietate, iritabilitate, oboseală. Consumă verdeţuri, morcovi, spanac, care conţin tirozină şi fenilalanină, precursori ai dopaminei şi noradrenalinei. Aceștia sunt neurotransmiţători care îţi dau energie şi readuc pofta de viaţă.
Include în alimentaţia zilnică şi alimente care conţin vitamine din complexul B, care ajută la buna funcționare a sistemului nervos: B6 (ardei, mentă), B9 (ficat de pasăre, varză), B1 (ton, salată verde, sparanghel, ciuperci) şi B12 (muşchi de vită, iaurt, ficat de viţel). Include în meniu ceapă şi usturoi verde.

•    Idee pentru prânz: o supă de morcovi, ficăţei de pui cu salată verde, un pahar cu suc de lămâie.

Vara: legume, pentru energie

În timpul verii, este important să îţi refaci rezerva de minerale şi vitamine care redau starea de bine. Roşiile sunt ideale, fiind bogate în licopen, antioxidant care scade simptomele depresiei. Conţin şi seleniu, oligoelement care reduce efectele stresului. Introdu în alimentaţie pepene, brânzeturi, alune, deoarece conţin triptofan, precursor al serotoninei.

•    Idee pentru prânz: o porţie de spanac cu ouă, două felii de pâine integrală, două felii de pepene


sursa: clickpentrufemei.ro

Comentarii

Ultimă oră