Sari la conținut

Vrei să trăieşti mai mult? Uite ce ai de făcut! E foarte simplu!

vrei-sa-traiesti-mai-mult-uite-ce-ai-de-facut-e-foarte-simplu-

Ei bine, dacă aveai nevoie de o motivație ca să citești mai mult, iat-o: cei care citesc cel puțin 30 de minute zilnic trăiesc mai mult, conform playtech.ro.

Un studiu numit „Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea” a analizat obiceiurile a 3.635 de persoane, cu vârsta peste 50 de ani. Se pare că cei care citesc regulat trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care nu o fac, scriu cei de la sciencedirect.com

„Am descoperit că cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decât lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama că acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, iar astfel crește durata de viaţă”, a explicat Avni Bavishi, autorul studiului.

Experții au specificat că există două procese cognitive implicate în citire, care creează un „avantaj în supravieţuire”. În primul rând, cărțile încurajează „procesul încet, captivant de citire profundă”, o angajare cognitivă care „apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găseşte aplicabilitatea în lumea reală, şi pune întrebări despre conţinutul prezentat”.

„Implicarea cognitivă ar putea explica de ce vocabularul, raţionamentul, concentrarea şi abilităţile de gândire critică sunt îmbunătăţite de expunerea la cărţi”, au mai subliniat cercetătorii. În al doilea rând, cărţile „promovează empatia, percepţia socială, inteligenţa emoţională”, adică procese cognitive care ne îmbunătățesc viața.

Comentarii

Ultimă oră