Sari la conținut

Week-end cu testări medicale gratuite pentru femeile din Sânpetru

weekend-cu-testari-medicale-gratuite-pentru-femeile-din-sanpetru

Femeile din Sânpetru beneficiază de testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân.

Pe 5 şi 6 noiembrie 2016, femeile din comuna Sânpetru din județul Brașov pot beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul la sân.

Campania „Nu am făcut destul”, aflată deja la a treia ediție, este derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile. Chiar dacă s-au înregistrat scăderi semnificative ale deceselor cauzate de cancerul de sân în Europa, în perioada 2000-2010, procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră (36%) este încă mai mare decât media europeană (29%).

Cu toate acestea, cancerul de sân este o boală tratabilă și vindecabilă, însă doar atunci când medicul îl depistează din timp și pacienta urmează tratamentul prescris. Așadar, palparea lunară corectă a sânilor și vizita periodică la medicul specialist pot face diferența dintre o boală fatală și una tratabilă.


    Rezultatele acțiunii similare desfășurate anul trecut au fost îngrijorătoare.

În perioada octombrie-decembrie 2015 a avut loc cea de-a cincea ediție a campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer. Pentru al doilea an consecutiv, s-a desfășurat și o caravană în cadrul căreia 1.025 femei din șapte județe au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor.

„Rezultatele acțiunii desfășurate anul trecut au fost îngrijorătoare. Din totalul de 1.025 femei examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sânilor, 83,7% nu își făcuseră niciodată un control specializat și doar 37% dintre ele își autopalpau sânii lunar. De asemenea, 4,78% dintre femeile care au beneficiat de consultul medical al sânilor aveau un istoric de cancer de sân în familie. Depistarea problemelor la timp poate duce la prevenția apariției cancerului de sân. De aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la sân este esențială. Chiar dacă problema este cât se poate de personală, instituțiile specializate pot și trebuie să susțină prevenția instalării bolii.”, a accentuat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Ce trebuie să știm cu toţii:

Cancerul de sân apare în prezent la femei din ce în ce mai tinere.


     Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer.


    Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei. Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom.

Recomandări importante în prevenție:

Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui sa își examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.


    Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.


     Dupa vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Sursa: newsbv.ro

Comentarii

Ultimă oră