Sari la conținut

Ziua Armatei Române sărbătorită astăzi în întreaga ţară

ziua-armatei-romane-sarbatorita-astazi-in-intreaga-tara

Manifestări de Ziua Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie

În fiecare an, pe 25 octombrie, aniversăm Ziua Armatei Române, care cinsteşte jertfa supremă a ostaşilor români ce au luptat pentru reîntregirea ţării.

Potrivit unui comunicat MApN, preşedintele Klaus Iohannis şi Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, vor participa astăzi, 25 octombrie, la Teatrul din Satu Mare, la dezbaterea cu public pe tema "Armata - instituţie fundamentală a statului, sursă de încredere şi mândrie naţională".

Ceremoniile programate astăzi sunt centrate la Carei, în faţa Monumentului Ostaşului Român, opera artistului băimărean Geza Vida.

Manifestări însă vor avea loc în mai multe locuri din ţară şi străinătate, inclusiv în cimitirele unde sunt înmormântaţi ostaşii români.

Vor fi organizate manifestări în toate localităţile în care sunt unităţi militare, în ţările în care sunt acreditaţi ataşaţi ai Apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militari români.

La Carei se va desfaşura o ceremonie militară şi religioasă la ansamblul monumental "Glorie ostaşului român", urmată de o videoconferinţă cu militarii români din teatrele de operaţii.

În Parcul Carol vor avea loc exerciţii demonstrative, expoziţii şi un spectacol cultural. Încă de ieri, a început un marş pe traseul Supurul de Sus - Supurul de Jos - Acâş - Carei.

Ieri au fost depuse coroane de flori la monumentele de pe traseul Tătăreşti - Ruşeni, iar astăzi, 25 octombrie, este organizată o ceremonie la Monumentul Ostaşului Român.

În Bucureşti vor avea loc ceremonii militare de depunere de coroane de flori, la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare Carol I şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.

Muzeul Naţional al Aviaţiei Române marchează această sărbătoare prin Ziua Porţilor Deschise, iar spre seară se va desfăşura retragerea cu torţe de la Palatul Cercului Militar Naţional până la Statul Major al Forţelor Terestre din Drumul Taberei.

Cu ocazia Zilei Armatei României vor fi depuse coroane de flori la cimitirele şi monumentele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina.

La Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă, va avea loc ceremonia de reînhumare a militarilor români căzuţi în luptele de la Stalingrad.

Comentarii

Ultimă oră