Sari la conținut

Apa sfinţită, mai ceva ca pâinea caldă pe vremea comunismului. La toate bisericile din oraş, braşovenii s-au călcat  în picioare să prindă măcar o sticlă cu apă.
Coadă record. Imaginea cea mai impresionantă a putut fi văzută la Bisericuţa de lemn din Centrul Civic, unde coada de enoriaşi s-a întins până aproape de sediul Finanţelor Publice. Mulţi au venit din dorinţa de a asista plini de evlavie la liturghia oficiată în această zi, pe alţii i-a adus puterea tradiţiei sau un soi de superstiţie mistică. Preoţii abia fac faţă mulţimii şi spun că în fiecare an de Bobotează oamenii se înghesuie la slujba Aghiasmei Mari.
Creştinii ortodocşi de pretutindeni au sărbătorit ieri Botezul Domunului sau Aghiasma Mare cum este numită în popor. Sărbătoarea corespunde cu a şasea zi a creaţiei biblice şi respectiv cu a şasea zi din calendar şi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Boboteaza este un prilej de repaus sufletesc şi spălare a păcatelor. Dacă majoritatea oamenilor au intrat în biserică pentru Liturghie, mulţi dintre ei au preferat să stea la coadă penrtu apa sfinţită. „Nu ar trebui să se înghesuie lumea în halul acesta, ar trebui să fim mai civilizaţi. Am dat la cineva să îmi dea apă că e prea multă lume”, ne-a spus o braşoveancă revoltată.
Rugăciunea sărăciei. Bunăstare, sănătate şi un trai mai bun! Asta îşi doresc cei care au fost la Biserică să sărbătorească botezul Domnului Iisus. „Mă rog pentru sănătate, pentru familie şi pentru un an mai bun că suntem vai de capul nostru”, a declarat o femeia care a stat la coadă mai bine de jumătate de oră. În ziua de Bobotează, după liturgia de dimineaţă, preotul se roagă împreună cu enoriaşii pentru sfinţirea apei. Agheasma Mare se face numai o dată pe an. Doar preotul are harul de a transforma apa obişnuită în apă sfinţită, despre care se crede că are puteri tămăduitoare asupra bolnavilor.

Apă sfinţită  îmbuteliată. Ca şi anii trecuţi, braşovenii din cartierul Răcădău, dar şi cei care frecventează Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, au avut prilejul de a obţine apă sfinţită în condiţii mai civilizate. Părintele paroh Corneliu Gârbacea a continuat iniţiativa de a le oferi credincioşilor agheasmă mare gata îmbuteliată, în sticluţe de plastic, de 0,5 litri, sigilate şi cu o etichetă specială, care reproduce icoana Botezului Domnului, imaginea bisericii şi are înscris ce anume reprezintă.

Comentarii

Ultimă oră