Sari la conținut

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată, pe 15 martie, în acest an, în foarte multe localităţi din Transilvania, anunţă Mediafax. În Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată aproape în fiecare localitate prin spectacole, ceremonii religioase şi comemorative în şcoli, biserici şi la monumentele unor eroi, însă manifestările principale au loc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe şi la Târgu Secuiesc. La Târgu Secuiesc, manifestările vor începe la prânz, cu parada locuitorilor din comunele învecinate, care defilează în căruţe, purtând costume populare şi cântând muzică tradiţională.

La Sfântu Gheorghe, manifestarea centrală va avea loc de la ora 16.00, în centrul municipiului, unde sunt aşteptate mii de persoane, între care autorităţi locale, judeţene, reprezentanţi ai organizaţiilor civice şi politice maghiare, pentru a sărbători Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni şi a aduce un omagiu eroilor Revoluţiei din 1848. Manifestarea este deschisă în fiecare an de defilarea tradiţională a grupurilor păstrătoare de tradiţii ale husarilor şi ale cercetaşilor, întâmpinate cu aplauze de miile de persoane care se adună în centrul municipiului, împodobit cu cocarde în culorile roşu, alb, verde. În acest an, sărbătoarea de la Sfântu Gheorghe este organizată împreună de formaţiunile maghiare, cu scopul "politizării" manifestării.

În Harghita, manifestările vor începe la ora 10.00 la Miercurea Ciuc, cu un moment comemorativ la Şcoala Generală "Petőfi Sándor". La ora 13.00, se vor depune coroane de flori la statuia generalului Gál Sándor, iar de la ora 17.00, festivităţi similare vor avea loc la statuile revoluţionarilor Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu din Piaţa Cetăţii. De la ora 19.00, la Teatrul "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc se va desfăşura un program de gală. (A.M.)

Comentarii

Ultimă oră