Sari la conținut
ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-tuberculozei

Doctorii de la Spitalul de Pneumologie au vorbit cu braşovenii despre TBC cu ocazia Zilei mondiale de lupta împotriva tuberculozei. Cu această ocazie, locuitorii din cartierul Tractorul au aflat ce trebuie să facă în cazul în care prezintă simptomele bolii provocată de Bacilul Koch.
Informare-educare-comunicare – au fost cuvintele cheie pentru Campania pe care medicii de la spitalul de Pneumoftiziologie au dus-o în stradă. Braşovenii din zona Pieţei Tractorul au primit pliante şi sfaturi de la medicii care astfel le-au semnalat oamenilor importanța controlului de specialitate.
„Important este ca oamenii să nu amâne controlul la medic, atunci când simt că scad în greutate, nu au poftă de mâncare, când tușesc sau transpiră frecvent. Atât diagnosticarea cât și tratratmentul tuberculozei sunt gratuite. Astfel, orice pacient indiferent dacă este sau nu asigurat beneficiază de gratuitate până la vindecare. De aceea îi sfătuim pe toți cei care au suspiciuni să se adreseze cu încredere medicului de familie sau să vină direct la dispensarul nostru” a declarat dr. Dan Moraru, manager spital Pneumoftiziologie Brașov.
Cu ajutorul materialelor informative pe care medicii de la pneumo le-au împărţit pe stradă, braşovenii au aflat răspunsuri la câteva dintre întrebările legate de boală. Astfel, oamenii au putut citi dată legate despre tuberculoză, transmitere, simptome şi tratament. Statisticile arată că incidenţa bolii în România a scăzut în ultimii ani, datorită implementării strategiei recomandate de Organizaţia mondială a sănătăţii pentru controlul TB, strategie ce are o acoperire de 100% încă din anul 2005, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Anual, în lume mor 1,3 milioane de oameni din cauza tuberculozei. O persoană contagioasă, care nu știe acest lucru, poate transmite infecţia altor 10-15 persoane într-un an. TB este a 7-a cauză de deces la nivel mondial.  În 2012 s-au înregistrat 1,4 milioane de decese prin TB, echivalând cu 3800 de decese/zi.

Comentarii

Ultimă oră