Sari la conținut
ziua-sigurantei-pe-internet-(1)

Ziua Siguranţei pe Internet este marcată anual în a II-a săptămână a lunii februarie și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei online şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, Rata de utilizare a internetului a înregistrat o evoluție explozivă în ultimul an. Mai mult decât atât, a scăzut foarte mult vârsta de la care a început accesarea internetului, crescând astfel riscul de victimizare în rândul copiilor și tinerilor. Pentru prevenirea victimizării în mediul online, Poliția Brașov recomandă copiilor și tinerilor:


Părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi să vorbeşti despre activitatea ta pe internet. Stabileşte împreună cu ei o listă de site-uri sigure şi un program pentru folosirea computerului.


Când îți creezi adresa de e-mail folosește un pseudonim, o prescurtare şi în nici un caz numele tău întreg, data nașterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre tine cu ușurință.


Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor.


Nu da persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasă, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor.


Internetul este un spaţiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea.


Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe site-uri sigure şi să verifici cu părinţii tăi informaţiile citite.


Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor.


Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricând să te opreşti din navigare.

Vorbeşte direct cu părinţii tăi sau cu un adult în care ai încredere şi explică-le ce te-a îngrijorat.


Pentru a preîntâmpina implicarea copiilor/tinerilor în situații potențial infracționale, părinții și cadrele didactice trebuie să țină cont de următoarele recomandări:


Supravegheaţi atent activitatea copiilor dumneavoastră pe Internet. Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze;


Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă, de unde îi puteţi uşor supraveghea, de preferat în camera de zi;


Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere;


Arătaţi-le cum să folosească setările de siguranţă. Învaţaţi-i să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet;


Explicaţi-le copiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet.

Discutaţi despre riscurile la care se pot expune;


Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă;

Comentarii

Ultimă oră