0268-405000, Serviciul de cumpărături Covid 19, pentru persoane vulnerabile, 24 de ore, din 24. 250 de oameni în Corpul oficial de voluntari al Braşovului. Cei mai mulţi de la Biserici!
Aproape 250 de voluntari sunt pregătiți pentru a îi ajuta pe cei vulnerabili (vârstnici şi persoane izolate la domiciliu) la cumpărături, la plata facturilor sau alte tipuri de servicii de acest gen. Aceştia vor asigura permanenţa pe raza municipiului Braşov, iar oricine le poate solicita ajutorul 24h/24h, la numărul de telefon 0268-405000.
Este un număr de telefon oficial, pus la dispoziţie de Primăria Braşov, care a organizat un Corp de voluntari „oficiali”, cu legitimaţie, astfel încât să nu existe riscul ca oamenii să fie păcăliţi de persoane rău-intenționate.
Apelul la înscrierea în corpul de voluntari al Braşovului a fost făcut joi, iar vineri, a avut loc o primă şedinţă la Primăria Braşov cu ong-urile din oraş şi alţi factori implicaţi.
Până sâmbătă, alături de cei 43 de voluntari înscriși pe listele Municipalității, în acest program s-au înscris voluntarii de la:
- Biserica Ortodoxă - 120 de voluntari;
- Asociația Îngrijire Acasă - 32 de voluntari;
- Biserica Adventistă de ziua a 7-a - 28 de voluntari;
- Biserica Baptistă - 8 voluntari ;
- Biserica Unitariană - 5 voluntari.
La aceștia se adaugă voluntarii Crucii Roșii, care asigură servicii pentru persoanele în carantină, iar în zilele următoare și-au anunțat sprijinul cu voluntari și PNL şi PSD, precum și Biserica Reformată.
Activitatea de sprijinire a persoanelor vulnerabile este asigurată și de toți angajații Direcției de Asistență Socială (inclusiv cei care erau în concediu, au fost rechemați) și de angajați ai Primăriei Brașov și ai instituțiilor din subordinea Consiliului Local.
Unde te înscrii dacă vrei să dai o mână de ajutor
Oricine se poate înscrie în Corpul Voluntarilor, iar cei interesaţi pot depune solicitare pe e-mail: cicbv@brasovcity.ro.
Până acum sunt aproape 250 de oameni, arată Primăria Braşov, iar sâmbătă a avut loc o nouă întâlnire a primarului Braşovului, George Scripcaru, cu reprezentanții ONG-urilor și bisericilor implicate în sprijinirea persoanelor vulnerabile, care au nevoie de suport pentru a trece peste această perioadă grea.
„În cadrul întâlnirii au fost stabilitele procedurile de derulare a acestui program, responsabilitățile fiecărui partener, precum și lista de activități derulate de voluntari”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Municipalitatea va semna cu fiecare organizație în parte un contract de parteneriat pentru asigurarea serviciilor de voluntariat, urmând ca acestea să încheie contracte de voluntariat cu fiecare persoană care dorește să participe la acțiunea de voluntariat. Primăria Brașov va asigura tot echipamentul necesar pentru protejarea voluntarilor, iar legitimația va fi una tip, unică, parafată de Primărie.
Unde poţi suna dacă ai nevoie de ajutor
Persoanele în vârstă, cele cu dizabilități sau cele aflate în izolare pot solicita sprijinul la dispeceratul Primăriei, tel. 0268-405000 (24h/24h), după care un voluntar, fie dintre cei înscriși pe lista primăriei, fie dintre cei înscriși la organizațiile partenere, va fi direcționat către acea persoană.
Peste 16.000 de posibili beneficiari
Conform analizei Direcției de Asistență Socială, în municipiul Brașov avem aproximativ 16.000 persoane vârstnice care figurează că locuiesc singure sau împreună cu soțul/soția. La această categorie de persoane, se adaugă și persoanele aflate în izolare la domiciliu, care au nevoie de ajutor la cumpărături.
Din 23 martie 2020 funcţionează o linie telefonică Telverde 0800 420 123 pentru persoanele cu nevoi speciale.