În 1900, Alfred Jensen, un investitor danez stabilit în Braşov, cumpără o clădire de pe strada De Mijloc nr. 33, unde deschide întreprinderea de prelucrare a laptelui „Jensenischen Molkerei”. Făbricuţa aproviziona oraşul cu lapte pasteurizat , dar şi cu unt şi brînză.
Întreprinzătorul danez a avut, însă, mai multe greutăţi cu afacerea. Una dintre acestea era vânzarea mai mică decât cantitatea produsă. Încet- încet, fabrica devine nerentabilă, este lichidată în 1902, apoi e preluată de Cooperativa de lăptărie. Aceasta era organizată ca o societate cu răspundere nelimitată şi avea peste 800 de membri fondatori, care, în 2 ani, au ajuns la aproape 1040 de acţionari, în special producători de lapte. Aceştiau se obligau să furnizeze materia primă necesară. Încep să se înfiinţeze primele lăptării de colectare, în satele din jur. Cea din Hălchiu, de exemplu, livra zilnic 3.500 de litri de lapte.
Apar magazine proprii. Produsele lactate se puteau cumpăra de la engros-işti, dar au apărut, apoi, şi magazinele proprii ale Cooperativei. Unul exista la sediul fabricii, pe strada De Mijloc, 33, iar altul pe Diaconu Coresi. În timp, unii membrii s-au dovedit neloiali- îşi vindeau laptele către lăptărese, care le ofereau un preţ mai mare decât Cooperativa. În perioada primului război mondial, începe să se simtă criza. În 1916, se întregistrează pierdieri mari de vite, iar activitatea Cooperativei este paralizată. În 1926, clădirea mare de pe strada De Mijloc, nr.33 este vândută firmei Stollwerck, iar cu venitul realizat se construieşte, la aceeaşi adresă, o nouă fabrică, modernă, cu o capacitatate de prelucrare de până la 30.000 de lapte zilnic. În 1938, an de mare creştere economică, s-au prelucrat 80.000 de hectolictri de lapte, din care 35.000 erau folosiţi pentru fabricarea laptelui pasteurizat, iar 45. 000 pentru fabricarea untului şi a brânzeturilor.
Marcă înregistrată,din 1965. După venirea comuniştilor, Cooperativa este naţionalizată. Şi în perioada de după naţionalizare, se fabrică produse foarte apreciate: unt, frişcă, burduf, telemea, caşcaval Penteleu, brânză Roquefort, brânză Schweitzer, caşcaval Dobrogea. Se deschide magazinul Romlacta, situat pe Lungă , nr.24, inaugurat în 1948. În 1955, se înfiinţează Întreprinderea pentru colectarea şi industrializarea laptelui-IC.I.L. În 1962, este dată în funcţiune o nouă fabrică de produse lactate, în Braşov, pe actuala stradă Ecaterina Teodoroiu, nr.5 . unde se află actualul sediu al S. C. ProdLacta. În 1964, a fost pusă în funcţiune secţia de la Homorod, care producea brânzeturi fermentate. Tot în 1964, s-a mai deschis o secţie la Moeciu, profilată pe brânzeturi superioare pentru produse speciale: Schweitzer, Trapist, Alpina, Olanda, Bran. Pentru a proteja produsele, în 1965 sunt înregistrate internaţional, la Geneva. Mărci, precum brânza Cedar şi telemeau de bivoliţă sunt cerute la export.
Îngheţată, din 1968. În 1967, erau în fabricaţie 60 de sortimente. În 1968, s-au deschis depozitul de produse congelate şi secţia de îngheţată. Acest produs era foarte căutat- în perioada iulie- octombrie 1968 s-au vândut peste 200 de tone de îngheţată. Până în 1956, laptele se livra în bidoane, deci în condiţii igienice precare, iar din 1970 se trece la îmbutelierea în sticle de un litru. Din 1990, fabrica braşoveană se numeşte ProdLacta, iar în ultimii 20 de ani societatea braşoveană şi-a extins pieţele, dar şi numărul de produse. Premiile obţinute arată că această companie a reuşit să se menţină în topul celor mai performante societăţi româneşti. În urmă cu câţiva ani, s-a introdus o linie de amabalat UHT, de ultimă generaţie. Directorul ProdLacta, Mariana Eftimie: "Consumatorii ProdLacta sunt cei care caută puritatea şi proprietăţile laptelui original, în mulţimea de produse false. Misiunea noastră este să fim oneşti faţă de consumatorii noştri şi faţă de produsul nostru: laptele”.