Lansată în decembrie 2010, Adoptă un urs! este prima campanie de strângere de fonduri online implementată de WWF în România. Până în prezent, 650 de persoane au adoptat, simbolic, un urs. 30 de persoane sunt din județul Brașov, potrivit datelor organizatiei WWF-România.
Dacă dorești să adopți un urs trebuie să accesezi websiteul dedicat campaniei: www.adoptaunurs.ro.
Iar adopția se face în doi pasi simpli: completarea datelor personale și alegerea unei metode de plată (online, prin transfer bancar, internet banking sau direct la sediul WWF). Astfel orice persoană care iubește natura poate deveni părintele adoptiv al unui ursuleț simpatic de plus, o jucărie de calitate WWF. Ursuleții de plus ajută în realitate la salvarea urșilor adevărați și a casei lor din pădurile României.
350 de hectare de la Şinca salvate. Fondurile colectate în cadrul campaniei au fost folosite la salvarea a 350 ha de pădure virgină de la Şinca Veche, de lângă Brașov. Pădurile virgine sunt adevărate comori, singurele locuri de pe glob în care natura există în forma sa pură, fără intervenție umană. Nu mai puțin de 13.000 de specii de plante și animale trăiesc într-o pădure virgină. România are cea mai întinsă suprafața de păduri virgine din eco-regiunea carpatică: în jur de 250.000 ha, conform unor evaluări mai vechi.
Când a fost lansat proiectul Adopta un urs!, doar 18% din pădurile virgine din România aveau un statut de protecție, prin faptul că erau incluse în arii protejate. Restul se aflau în pericol să fie distruse în mod legal. Această situație a existat și în pădurea de la Şinca.
Peste 4600 de braşoveni au semnat petiţia. Pentru a schimba această situație, WWF-România a lansat în toamna anului trecut campania Salvați pădurile virgine din România! Aceasta a mobilizat peste 100.000 de oameni, care au semnat o petiție electronică, dintre care 4 628 au fost din municipiul Braşov. În urma acestei mobilizări masive, WWF-România și Ministerul Mediului și Pădurilor su semnat un protocol, care prevede identificarea, cartarea și protecția pădurilor virgine. Astfel datorită implicării oamenilor s-a reușit salvarea a habitatului a zeci de specii de animale și plante prin schimbarea legislației imperfecte.
Persoanele care vor să fie parte din eforturile WWF de salvare a neprețuitelor păduri virgine pot să adopte un urs (www.adoptaunurs.ro) sau să redirectioneze 2% din impozitul pe venit către WWF-România. Aceasta este o prevedere care permite fiecărui plătitor de impozite să decide singur ce se întâmpla cu 2% din impozitul pe venit, pe care oricum îl plătește statului. Informații suplimentare pot fi găsite pe websiteul organizației: http://romania.panda.org/ce_poti_face_/redirectioneaza_doi_la_suta/. (L.A.)