La Constanţa a fost marcată astăzi, aşa cum se întâmplă an de an, la 31 octombrie Ziua Internaţională a Mării Negre.
La această dată, în anul 1996, miniştrii mediului din cele şase ţări riverane - Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" a celebrat această zi printr-o manifestare academică de înaltă ţinută, în cadrul căreia au fost prezente principalele preocupări ale Institutului, imlplicarea în coordonarea clusterului Dunăre-Delta Dunării-Marea Neagră, dar şi activităţile şi rezultatele obţinute în cadrul unor proiecte internaţionale de planificare spaţială marină.
De asemenea, nava-şcoala "Mircea" a fost gazda unei mese rotunde desfăşurate sub titulatura "Marea Neagră între tradiţie şi prezent. O oportunitate de dezvoltare României".
La acest eveniment au fost abordate teme privind semnificaţia Zilei Internaţionale a Mării Negre, starea resurselor piscicole din Marea Neagră, aspecte de geopolitică în zona Mării Negre, ameninţările apărute în conjunctura actulă în Marea Neagră, combaterea eroziunii costiere în zona litoralului românesc, dar şi influenţe geografice, de mediu şi politice asupra transporturilor navale în Marea Neagră.
Aşadar, s-a stabilit ca data de 31 octombrie să reprezinte Ziua Internaţională a Mării Negre. Dincolo de importanţa istorică, păcat că sărbătoarea Mării Negre nu a fost stabilită la o dată din vară. Astfel, dacă ar fi fost în seyonuk estival, pe lângă tot felul de conferinţe ar fi putut fi organizate şi serbări publice, care să cuprindă întreg litoralul.