Au fost suficiente 56 de secunde, timp în care pământul s-a cutremurat atât de tare încât peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața, surprinse sub dărâmături, iar mii de oameni au fost răniți sau au rămas fără locuințe. Nimic nu avea să prevadă ceea ce se va întâmpla în acea seară liniștită, de 4 martie 1977, cunoscută în istorie ca dată la care a avut loc cel mai mare cutremur din România, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, a pus la pământ sau a avariat circa 35.000 de locuințe, iar peste 700 de întreprinderi au fost afectate.
Seismul a fost atât de puternic, încât a distrus o parte din oraşul Zimnicea şi localitatea Șistov de pe malul bulgăresc al Dunării. La Bucureşti, 33 de clădiri s-au prăbuşit complet. Cele mai multe în centrul Capitalei. Pe Bulevardul Magheru, blocuri simbol ale vremii - Dunărea, Wilson, Scala - au dispărut într-o clipă.
În zorii zilei următoare începeau căutările supravieţuitorilor. Peste 30.000 de pompieri şi militari scormoneau printre dărâmături. La fiecare 5 minute mai scoteau pe cineva de sub ruine.
Şi tot în noaptea de 4 martie şi-au pierdut viaţa multe personalităţi ale vremii. Marele actor Toma Caragiu era pe holul blocului împreună cu bunul lui prieten, regizorul Alexandru Bocăneţ. Niciunul nu a avut şanse de scăpare. Şi cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită Edith Piaf a României, s-a stins atunci. Cutremurul a prins-o în lift.
Pentru că astfel de evenimente sunt imprevizibile, fiecare persoană trebuie să cunoască regulileşi măsurile de protecţie în caz de cutremur, ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut.
"În cazul producerii unui cutremur, cel mai important este să ne păstrăm calmul şi să liniştim persoanele din jurul nostru. Nu încercaţi să fugiţi pe scări, nu vă duceți pe balcon şi nu folosiţi liftul. Protejaţi-vă sub tocul uşii, sub o grindă sau sub un perete de rezistenţă. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât mai repede. Dacă sunteți într-o instituție de învățământ nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului. Adăpostiți-vă sub bănci și stați departe de ferestre și pereți exteriori. Dacă sunteți surprinși de cutremur pe stradă, adăpostiți-vă într-un loc sigur, îndepărtați-vă de clădiri ale căror elemente de construcție se pot desprinde și vă pot pune viața în pericol. De asemenea, încercați să evitați deplasarea în apropierea cablurilor electrice, a copacilor sau a altor elemente care vă pot răni" - Mr. Ciprian Sfreja, Purtător de cuvânt I.S.U. Brașov