Rulotele din Buşteni, din apropierea cabanei Gura Diham, vor deveni istorie. Din această primăvară, administraţia locală va interzice camparea pe termen lung a rulotelor şi a corturilor pe Valea Cerbului.
Hotărârea de Consiliu Local este una fără precedent, punând capăt astfel unei tradiţii vechi de zeci de ani, zona fiind renumită pentru concediile cu buget redus, variantă aleasă de mulţi români.
Nae Savel, viceprimarul oraşului Buşteni, spune că a luat această decizie din pricina invaziei urşilor gunoieri, a necesităţii ecologizării zonei de camping care face parte din Parcul Natural Bucegi dar şi pentru încurajarea unui turism civilizat.
„În primul rând, vorbim despre impactul urs-om. Atâta vreme cât Ministerul Mediului nu intervine pentru relocarea urşilor măcar, nu zic de lichidarea lor, există riscuri pentru că animalul devine agresiv când nu te aştepţi. De ce? Pentru că şi noi suntem foarte agresivi. Mergem extraordinar de aproape faţă de el să-l filmăm, să-l fotografiem. În al doilea rând, este vorba şi despre impactul cu mediu. Până la urmă, acolo este Sit Natura 2000, un parc natural, iar gunoiul e gunoi, cât ne-am abţine să nu-l producem, el tot rezultă. În plus, mai erau probleme legate şi de toaletele ecologice, iar curăţarea, vidanjarea, închirierea erau suportate de administraţia publică”, a explicat viceprimarul oraşului Buşteni.
Turiştii care veneau cu rulota în Buşteni nu plăteau nici o taxă de campare şi nu aveau un comportament civilizat faţă de mediu, mai susţine acesta.
„Ei s-au împroprietărit mai rău decât a făcut-o Cuza, fără să mai întrebe pe cineva din administraţie. Să ne întrebe şi pe noi, unde ar putea să campeze sau cât timp am putea campa sau ce suprafaţă ne-aţi putea da pentru o rulotă. Nu era rău, ideea e că dintr-un loc civilizat a ajuns un loc mai puţin civilizat. Unii rămâneau acolo şi câte şase luni”, a explicat viceprimarul oraşului Buşteni, Nae Savel.