Ce n-am da pentru puţină răcoare, când afară atmosfera este caniculară? Ne ajută în acest sens aerul condiţionat, care favorizează confortul termic şi previne supraîncălzirea, dar are şi dezavantaje, mai ales dacă este folosit în exces. Specialiştii spun că dacă instalaţiile de aer condiţionat nu sunt întreţinute corespunzător pot să se încarce cu microorganisme, care pot ulterior răspândi în mediul închis bacterii, ce pot provoca diverse afecţiuni.
- Avantajele folosirii aerului condiţionat
Folosit la nevoie aerul condiţionat favorizează un confort termic şi previne supraîncălzirea. Cardiacii si persoanele vârstnice pentru care o zi caniculară este o ameninţare reală pot trece cu succes peste această provocare, dacă stau într-un loc răcit cu aer condiţionat. Folosirea aerului condiţionat are şi însă şi dezavantaje.
- Dezavantajele folosirii aerului condiţionat
„În primul rând dacă instalaţiile de aer condiţionat nu sunt întreţinute corespunzător pot să apară diverse infecţii datorate germenilor, care pot să prolifereze în diverse componente ale instalaţiei, una dintre cele mai redutabile fiind bacteria legionella, responsabilă de apariţia unor pneumonii grave, dar dincolo de asta pot să apară uscăciuni ale mucoasei bucale, nazale şi pot apărea chiar şi alergii”,a spus dr. Stelian Cântea, medic de familie. Cei care folosesc în exces aerul condiţionat la locul de muncă trebuie să ştie acest lucru poate favoriza apariţia obezităţii. Explicaţia medicilor este foarte simplă: organismul nu este solicitat să se adapteze termic şi astfel devine leneş, fără să mai consume energie. Pentru a evita problemele de sănătate specialiştii ne spun că este foarte important să luăm anumite măsuri de precauţie necesare pentru a evita un decalaj termic mai mare de 8 grade Celsius. În acest senstrebuie să reglăm temperatura de răcire a maşinii, a locului unde lucrăm sau a locuinţei.