Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, s-a imixtionat în activitatea judecătorilor braşoveni. Marţi CSM a dezbătut cererea a patru judecători braşoveni care au reclamat faptul că au primit o scrisoare de la Ambasada României la Berlin pentru a interveni în cazul unei cetăţean german care avea de rezolvat un dosar civil în Braşov, relatează Mediafax. Consiliul a decis, marţi, că diplomatul prin demersul său s-a imixtionat în activitatea unei puteri a statului, punând presiune pe magistraţi. CSM va cere MAE să înceteze astfel de practici dăunătoare.
Judecătorii braşoveni, între care Alina Mioc, preşedintele Tribunalului Braşov, au solicitat, încă din luna martie, ca CSM să facă o inspecţie judiciară în acest caz, solicitare care a fost discutată, marţi, în şedinţa CSM.
Dosarul la care face referire scrisoarea Ambasadei României la Berlin este unul civil, în care se judecă dreptul de proprietate asupra unui teren al unui cetăţean german născut la Braşov.
Solicitarea a fost făcută de judecătorii Alina Mioc, Carmen Smarandache, Oana Boureanu şi Daniel Moldovan, care făceau parte în momentul respectiv din completul de judecată.
Iată ce le cerea ambasadorul magistraţilor braşoveni: „În măsura în care va continua să întâmpine dificultăţi, domnul D., care este o persoană cunoscută în mediile de afaceri, politic şi jurnalistic german, ne-a lăsat să înţelegem că se va vedea nevoit să apeleze şi la sprijinul acestora pentru ca soluţionarea acestei cauze să nu mai fie tergiversată. Rog, prin urmare, ca solicitarea domnului D. să fie analizată cu maximă atenţie”. Cererea a fost adresată de ambasador preşedintelui Tribunalului Braşov, Ministrului Justiţiei, Ministrului Administraţiei şi Internelor, secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi prefectului judeţului Braşov.