Personalul medical care lasă pacienţii ce se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor să aştepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege va fi amendat cu sume între 1.000 şi 3.000 de lei, iar spitalele vor primi amenzi cuprinse între 20.000 şi 30.000 de lei, prevede o Hotărâre de Guvern adoptată în şedinţa de marţi (27 august 2019) a Executivului.
Timpii legali de aşteptare la UPU sunt cuprinşi între 0 şi 240 de minute, în funcţie de gravitatea urgenţei.
Pentru ca medicii şi spitalele unde timpii legali de aşteptare pentru preluarea urgenţelor să fie sancţionaţi, pacienţii nemulţumiţi pot reclama situaţia la Direcţiile de Sănătate Publică.
Amenzile pentru depăşirea timpilor de aşteptare în preluarea pacienţilor la UPU existau deja în legislaţie, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei şi 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.
Timpii de aşteptare la Urgenţe reprezintă un măr al discordiei asupra căruia pacienţii şi personalul medical au versiuni complet diferite: pe de o parte, pacienţii se plâng că ei sau rudele lor au aşteptat ore întregi fără să fie băgaţi în seamă pe holurile spitalelor la urgenţe, mult peste maximul de 240 de minute prevăzut de lege, uneori chiar o zi întreagă. De cealaltă parte, medicii spun că vina nu le aparţine. Ei se plâng, la rândul lor, că personalul Unităţilor de Primiri Urgenţe din multe spitale este subdimensionat şi suprasolicitat şi spun că aceasta este principala cauză pentru care pacienţii sunt lăsaţi să aştepte. Medicii susţin, de asemenea, că o parte dintre pacienţii care se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor nu ar reprezenta cu adevărat urgenţe medicale şi şi-ar putea rezolva problema printr-o consultaţie la medic, programată din timp.
Hotărârea de Guvern privind modificarea şi completarea HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice a fost adoptată ieri, după ce fusese publicată în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii în primăvara acestui an.
Iată noile prevederi:
„Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:
a) preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;
b) reţinerea echipajelor de urgenţă din cadrul serviciilor de ambulanţă sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;
c) neanunţarea din timp a sosirii şi/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului şi tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienţi aflaţi în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare.”