Anunțul vine din partea Ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ce a explicat pe pagina sa oficială de facebook, că această schimbare va intra în vigoare, în maxim o săptămână.
Potrivit demnitarului, modificarea ar veni atât în sprijinul salariatului cât și al angajatorului.
,,Într-o săptămână, activitatea de tele-muncă va fi reglementată și în România. Sistemul se aplică mai ales în țările dezvoltate, în Japonia fiind foarte popular, pentru ca permite angajatului să își desfășoare activitatea acasă, iar angajatorul scutește bani, cum ar fi plata utilităților” a scris ministrul Muncii.
Guvernul vrea legiferarea unui nou contract de muncă, de tip tele-working, respectiv munca de la distanţă folosind tehnologia informaţiei, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice de către Executiv.
,,Prin prezentul proiect de act normativ se va realiza flexibilizarea şi adaptarea relaţiilor de muncă la realităţile socio-economice actuale, în raport cu evoluţia dinamică a pieţei muncii şi se vor stabili avantaje, atât pentru salariat, cât şi pentru angajator. Mai precis, pentru angajator se vor reduce costurile administrative în vederea închirierii spaţiilor, cheltuielile cu utilităţile, consumul de carburant, precum şi parcul auto. În ceea ce îl priveşte pe salariat, avantajele constau în eliminarea costurilor de bani şi de timp cu deplasarea de la şi până la sediul angajatorului, precum şi libertatea alegerii locului de muncă şi valorificarea timpului de lucru, în vederea îmbunătăţirii echilibrului între viaţa profesională şi cea personală”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege iniţiat de Ministerul Muncii.
Potrivit documentului, pentru categoriile de locuri de muncă în care se utilizează tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, proiectul de act normativ instituie un drept şi nu o obligaţie, în sensul stabilirii consensuale de către părţi a locului de desfăşurare a activităţii salariatului.
În prezent, un element obligatoriu al contractului individual de muncă îl constituie locul muncii. Potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr.319/2006, prin loc de muncă se înţelege locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii.