12 ong - uri din Brașov s-au strâns în Cluster-ul comunitar de economie socială- ACCES.

 

În fapt, o asociație care își propune să unească energii și forțe ale binelui, asigurând servicii sociale de care avem nevoi mari și pentru care avem resurse mici. Economia socială este, încă, un termen pretențios pentru majoritatea românilor. El definește însă antreprenorul din zona serviciilor sociale, extrem de importante, foarte necesare și niciodată suficient de bine acoperite de stat ori de reprezentanții comunităților locale. Adică: bătrâni singuri și în nevoie, copii cu dizabilităti și CES, orfani ieșiți din grija statului. Și alții. ACCES așează la temelia sa parteneriatul- pentru că unde-s mulți, puterea crește!- transparența și integritatea- pentru că donatorii și sponsorii trebuie să știe exact unde se duc banii lor și cum sunt folosiți- și responsabilitatea.

 

Cum sunt primite inițiativele ACCES din partea primăriilor, teoretic foarte motivate sa intre în parteneriate care să asigure rezolvarea problemelor sociale? Care este mentalitatea funcționarului public fată de ong-uri? Cum e cu concurența în zona ong-urșilor, pentru că, deși frontul de lucru este uriaș, concurența negreșit există. Care sunt filtrele care separă grâul de neghină, pentru că și ong-urile au avut și au umbre care le întunecă imaginea publică? În ce măsură faptul ca actualul viceprimar Flavia Boghiu a fost și primul președinte ACCES deschide mai ușor uși, minți și drumuri pentru proiectele sociale?

 

Despre fapte frumoase și oameni la fel, cu Andreas Gal, președintele ACCES, dar și al Asociatiei “Aici, pentru tine” și cercetașul fără vârstă Maricel Maroti- ONCR, la Mix Actual.

 

Emisiunea aici: