Criza economică sperie mai tare decât criza medicală, dar pandemia a dat și șansa unor afaceri noi să se ridice și să înflorească.

 

Găsirea unor oportunități în criză și adaptabilitatea sunt pârghiile pe care le are la îndemână orice antreprenor talentat. Președintele CCI Brașov, Silviu Costea, spune că, dacă înainte de criză, întrebarea “ce face pentru mine Camera de Comerț?” se mai auzea, pe timpul crizei, membrii Camerei- cu siguranță, toate firmele importante din Brașov!- au primit numeroase consultanțe și ajutor.

 

Pandemia a fost vremea la care au înflorit firmele de curierat și au prins elan mici întreprinzători dispuși să facă asta- e plin orașul de tineri cu rucsaci care cară, toată ziua, ca furnicuțele, pentru că ne-am învățat să comandăm de zor. Au apărut multe firme ale tinerilor IT-isti, pentru că digitalizarea forțată a avut și ea marii câștigători și marile companii au reușit să păstreze motoarele turate. Marii perdanți ai pandemiei sunt organizatorii de evenimente și zona HORECA. Dar și alții au resimțit lovitura în plex. Totuși, media de scădere nu depășește 2-3 %. Cum arată cifrele pandemiei, în registrele CCI?


Pentru membrii săi CCI a încercat să vină cu oferte interesante de oportunități și cursuri. În aceste luni se desfășoară programul Școala Altfel, care chiar este... altfel! Se promovează tot mai mult învățământul dual, în care Brașovul a dat un exemplu de bună practică în România. Și totuși, rezerva părinților “cu aspirațiii” rămâne la fel de mare fată de școala profesională, deși viața ne arată cât de căutați sunt meșterii buni și cât de bine câștigă, comparativ cu absolvenți de facultate pe care piața muncii nu-i mai poate cuprinde.

 

Despre Start-up Nation și noile afaceri care nu, nu s-au dovedit a fi doar “firme care trăiesc doi ani” și despre fonduri europene care se lasă mult așteptate, dar și despre marile evenimente tradiționale ale Camerei de Comerț si Industrie, la Mix Actual, cu Silviu Costea, președintele CCI Brașov.

 

Emisiunea aici: