Sari la conținut

„Concert Simfonic Extraordinar”, un nou episod din integrala Brahms, la Filarmonică

-concert-simfonic-extraordinar-un-nou-episod-din-integrala-brahms-la-filarmonica

Filarmonica Braşov le propune melomanilor încă un episod din integrala Brahms!


   Astfel, joi, 7 noiembrie 2019, începând de la ora 19.00, la Sala Patria, braşovenii se vor putea bucura de Concertul Simfonic Extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică sub bagheta renumitului dirijor român Cristian Mandeal. Programul serii cuprinde Uvertura tragică op. 81, Variaţiuni pe o temă de Haydn op 56 şi Cvartet cu pian, versiunea orchestrală.


    „Lucrarea este mai puţin cunoscută, această versiune orchestrală a Cvartetului. Pe de altă parte, este mai dificilă, pentru că este, în principiu, scrisă pentru patru solişti. Ori această partitură foarte solistică, pentru patru oameni, trebuie preluată de o orchestră şi dusă la acelaşi nivel, ca şi patru solişti, fiecare om din orchestră este solicitat la acelaşi nivel ca un solist. În plus, lucrările celelalte, din partea I, Uvertura tragică este una dintre cele mai dificile lucrări, iar Variaţiunile - extrem de pretenţioase, din punct de vedere stilistic şi al acurateţei. Deci, un program foarte stufos, complex, din care lipseşte solistul tradiţional, lucru care îl face şi mai dificil. Orchestra este solistul, de la început până la sfârşit”, a explicat, ieri, Cristian Mandeal, care repetă, în această perioadă, cu artiştii Orchestrei.


   Cristian Mandeal, Cetăţean de Onoare al oraşului, a început seria concertelor Brahms la Sala Patria cu Filarmonica din Braşov din ianuarie, unde a acceptat poziţia de dirijor invitat principal.


   Biletele la concert se găsesc la casieria Sălii Patria din B-dul 15 Noiembrie nr. 50 A şi on line, pe bilet.ro.


   Costul unui bilet este de 50 de lei, cu reducere pentru elevi şi studenţi. Totuşi, reprezentanţii Filarmonicii precizează că mai sunt puţine bilete disponibile.


    „Suntem convinşi că şi de această dată, publicul va fi prezent în sală şi va fi bucuros să asculte un concert de scene internaţionale, pentru că se întâmplă ceva, atunci când apare domnul Mandeal şi are o legătură specială cu Orchestra simfonică, e ca şi cum apare o magie. Publicul savurează această magie, e ceva ce rămâne în urma omului care a trecut pe această scenă”, a declarat Alexandra Grancea, purtător de cuvânt al Filarmonicii Braşov.


   Nominalizat ca unul dintre 10 cei mai influenţi români şi premiat cu cele mai importante distincţii pentru activitatea sa culturală, Cristian Mandeal s-a născut în anul 1946 şi a absolvit Liceul de Muzică din Braşov înainte de a se înscrie la Academia de Muzică din Bucureşti, unde a studiat dirijatul, pianul şi compoziţia. Mai târziu a studiat cu Herbert von Karajan în Berlin (1980) şi cu Sergiu Celibidache în Munich (1990).


  A colaborat cu unii dintre cei mai renumiţi solişti ai lumii, a dirijat sute de concerte în peste 36 de ţări, muzica sa aducând la extaz publicul pe tot mapamondul.

Comentarii

Ultimă oră